A finn diákok később kelnek
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Finnországban a nebulók a világ más iskoláiban megszokotthoz képest később ébrednek, és kevésbé fárasztó az iskolai napjuk, ami fél tíz körül kezdődik és fél három körül ér véget. A tanórák hosszabbak, de az óraközi szünetek is. A tanárok nem akarják a tanulók fejébe préselni a tudást, teljes körű tanulást elősegítő környezetet teremtenek helyette.

Az iskolánkénti tanulólétszám nem magas, hat éven át többnyire ugyanaz a tanár foglalkozik egy-egy osztállyal, mentorrá, szinte családtaggá válik. Kölcsönös bizalom és kötődés alakul ki köztük, ismerik és tisztelik egymást. Egyazon tanár ellentmondásmentes utasításait könnyebb követni, azét, aki diákjai egyéni sajátosságait, szükségleteit, tanulási stílusát pontosan feltérképezi és figyelembe tudja venni, fejlődésüket nyomon követi, és segíti őket céljaik elérésében.

Az iskolai légkör nyugodt, az általában jellemzőnél kevésbé stresszes, szükségtelen parancsolgatás nélküli, gondoskodó. A szünetekben a gyerekek csökkenthetik a nyomást. Időnként meditációt, naponta legalább egy óra mozgást iktatnak be.

Hogy a tanárok legjobb képességeik szerint működjenek, szintén kellemes környezetben végzik munkájukat. A tanulók erősségeire alapoznak, pozitív pedagógiát alkalmaznak.

A finn iskolások kapják a világon a legkevesebb házi feladatot, aminek elvégzésével fél órát töltenek délutánonként, teljesítményben mégis felülmúlják azon országok diákjainak teljesítményét, ahol felborul az iskola-szabadidő egyensúly, és sok a szükségtelen megterhelés. Nem kell aggódniuk az osztályzatok miatt. Az iskolai munkához térítésmentesen kapnak tankönyveket. Összpontosíthatnak a tanulásra és az emberré növekedésre.

A jóllét fenntartása a tanulás előfeltétele, ahogy az alapvető testi, érzelmi és társas szükségletek kielégítése is. Az iskolákban ápolókat és fogorvosokat is alkalmaznak, és szükség esetén pszichológustól és szociális munkástól is igényelhető segítség. Kis kortól fejlesztik a pozitív egészség-magatartást, hogy a jó mintát felnőtt korukban is alkalmazzák majd.

A zaklatás minden formáját igyekeznek megelőzni, mindenki felelősségét hangsúlyozzák. Prevenciós csoportfoglalkozásokat tartanak. Ha egy esetre fény derül, a zaklatót és az áldozatot is kezelik. Az iskolai közösséget érintő döntések meghozásába bevonnak mindenkit.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: weforum.org és globaleducationparkfinland.fi

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…

Még több