Az anime pszichológiai hatásai
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb filmes műfaj a japán eredetű anime. Mára világszerte egy olyan nagy hatású médiummá vált, amely segít megküzdeni a mindennapi stresszel.

Sok anime a mangán, a rajzokkal illusztrált, az amerikai képregényekhez hasonló japán regényen alapszik. Japánban animének hívják a filmanimációkat. Az anime művészeti stílussá fejlődött. A 2000-es évek elején a Yu-Gi-Oh!, Pokémon és Naruto volt nagyon népszerű. A kezdetektől számos műfaji változata alakult ki az animének a tragikustól a komikusig.

Talán néhányan fenntartásokkal fogadják, hogy pozitív pszichológiai hatásai lehetnek a műfajnak, hiszen úgy tartják, mindenféle képernyő bámulása pusztítja az agyat. Nos, az ijasikei egyenesen gyógyító animeműfaj, segít elszökni a mindennapi stresszorok elől. Pénzügyi válság idején emelkedő számú mentális betegségek esetében is megnyugtató lehet lágy, érzelmes, kiszámítható zenéjével, nosztalgikus rajzaival, szimpatikus, fejlődőképes szereplőivel. Ha látunk valakit a képernyőn, akinek hasonló küzdelmei vannak, mint nekünk, úgy érezzük, nem vagyunk egyedül, nem vagyunk elszigetelve, empátiánkat feléleszti, általános jóllétünkhöz hozzájárul.

Merülj el abban az érzésben, hogy egy másik világban vagy, ha úgy érzed, erre van szükséged! Mikor nehézséggel nézel szembe, vagy feszültség van körülötted, mentsvárad lehet az ijasikei.

Az anime természetesen nem fogja megoldani minden problémánkat, de teret adhat a lazításnak, gyógyulásnak, összhangba hozhat másokkal, segíthet problémáinkkal megbirkózni.

Az anime éles megvilágításba helyezi az erkölcsöt. Az önzőség, céltalanság, lopás, mások semmibevétele és a mások megsértése árán való önérvényesítés fölé helyezi az önzetlenséget, a kiállást valami mellett, a javak megosztását, a jó emberré válást, önmagunk tiszteletét. Naruto szeretet nélkül nőtt fel, csupán gyűlölet tölti meg a szívét, rossz úton indul el, de később kezd megváltozni.

A személyiségfejlődést előmozdíthatja, befolyásolhatja az olyan animehős, aki lehetetlennek látszó csatában is küzd, aki elkötelezetten gyakorol és egyre erősebb lesz, ahogy érik, aki megérti saját és mások érzéseit. Utóbbiak miatt az anime segíthet az érzelemkezelésben. Azt is tanítja, hogy a hűséges barátokat nagyon meg kell becsülni, és örülni az életnek.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: michigancrs.com és animemotivation.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több