Vidám temetés
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

A látszólag ellentmondásos cím igaz, hiszen a farsang temetése, a farsang utolsó napja mindig nagy vigadalom. Húshagyókedd 2024-ben február 13-ára esik. Ez egy mozgó ünnep, minden évben változik a dátum.

Húsvéttól 47 napot (vagy másképpen: húsvétvasárnaptól hét vasárnapot) kell visszaszámolni, és az utána következő kedd lesz ez a jeles nap. Ez a hamvazószerda előtti nap, s mivel közvetlenül a nagyböjt kezdete előtt van, ez az utolsó alkalom, amikor még lehet húst enni. Ezután, ahogy a neve is jelzi, el kell hagyni a húst. Különféle népszokások, ünnepségek, fesztiválok kapcsolódnak hozzá.

Karneválok világszerte

Húshagyókedden csúcsosodik ki a farsangi időszak, amit sok helyen karnevállal, jelmezes felvonulással ünnepelnek. A karnevál szó eredetének egyik magyarázata szerint a középkori latin carne levare, „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki. Ez hihetőnek tűnik, ha a farsangi dínomdánomra, majd a húsvét előtti böjtre gondolunk.

Európában…

…az egyik leghíresebb, legrégibb karnevál a Velencében zajló esemény, amely hamvazószerda előtt két héttel kezdődik, és előtte egy nappal ér véget. Története nagyon régi időkre nyúlik vissza, már 1094-ben említik a napjainkban is nagyon népszerű, színes kavalkádot. Éjjel-nappal zajlik a mulatság, kivilágított gondolákkal vonulnak fel a résztvevők. A fénypontja a húshagyókedden megrendezett álarcosbál, ahol az emberek különböző, sajátos jelentésű maszkokat viselnek. Az egyik legtipikusabb, csőrszerű, kicsit ijesztő pestisdoktorálarcot mindannyian ismerjük.

A világ legegzotikusabb karneválja…

…a riói, valódi népünnepély, amikor éjt nappallá téve szinte mindenki táncol és énekel. A jelmezes utcabálokon a szambaiskolák táncosai csodálatos, színes öltözékekben vonulnak fel, és versengenek egymással.

A New Orleans-i karnevál is világhírű, ezt Mardi Gras-felvonulásnak is nevezik. Érdekes ennek a francia elnevezésnek a szó szerinti jelentése: „kövér kedd”.

Palacsinta vagy gyónás?

Nagy-Britanniában a húshagyókedd hivatalos anglikán megnevezése a Shrove Tuesday, „gyóntatókedd”, ez a böjt előtti megtisztulásra utal. Az angolszász országokban sokan Pancake Daynek, „palacsintanapnak” ismerik. Gyökerei az 1400-as évekre nyúlnak vissza, amikor a háztartásban található tojást, zsírt a böjt előtt fel akarták használni. A palacsinta gyorsan elkészíthető finomság. Manapság ezen a napon különféle, palacsintával kapcsolatos versenyeket rendeznek. A pancake race, „a palacsintafutás” 1444-ből való, amikor egy szorgalmas háziasszony annyira elmerült a sütemény készítésében, hogy megfeledkezett a miséről. A harangszót meghallva rohanni kezdett a templomba, de kezében maradt a serpenyő. Így futott végig a falun palacsintástul.

Álarcok, jelmezek

Magyarországon Zala vármegyében több faluban szokás a maskurázás. Kora délután a gyerekek saját készítésű jelmezekbe öltözve járnak házról házra, ahol apró ajándékokat, édességet vagy egy kis pénzt kapnak. Este a felnőttek öltöznek be, az arcukat függönydarabokkal takarják el. A fogadó háziak megpróbálják kitalálni, kit rejt az álarc.

Ti kitaláltátok már, hogy idén milyen jelmezbe öltöztök? Elkészítettétek az egyedi álarcotokat? Le ne maradjatok a jó mókáról!

Laczkó Zsuzsa írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több