Bálint vagy Valentin?
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Vannak, akik azon vitatkoznak, hogy február 14. Magyarországon Bálint-nap vagy Valentin-nap. Kár a vitáért, hisz mindkettő ugyanaz a név, és a naptárban mindkét névnap szerepel. Akadnak néhányan, akik még ma sem tartják ezt a napot ünnepnek.

Az ünnep eredete…

…visszanyúlik az ókori Római Birodalomba, ahol február 14. körül a Lupercalia elnevezésű vallási ünnepet tartották. Ezt nemcsak Lupercus és Faunus istenek tiszteletére rendezték, hanem a Rómát megalapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére is. A pogány ünnep az elnevezését a Lupercal nevű barlangról kapta, ahol a monda szerint egy farkas szoptatta a két fiút.

Hogy ünnepeltek régen?

Az ókori pásztorünnepen tisztító és termékenységi szertartásokat tartottak, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, mert abban hittek, hogy ettől megtisztulnak, és bőséges gyermekáldásban lesz részük. A másik szokás emberségesebb volt: a lányok Junónak, a házasság istennőjének a templomába mentek, hogy jövendőbelit választhassanak. A legények tombolát húztak a lányok neveivel, és az így kialakult párok elkezdtek együtt járni. Még az is előfordult, hogy beleszerettek egymásba.

Szent Bálint, Valentin, Valentinus…

…a szerelmesek és a lelki betegek védőszentje, akit 489. február 14-én avattak szentté. A 3. században élt, az olaszországi Termi püspöke volt. Akkoriban, II. Claudius császár idején a katonákat nem engedték házasodni, hogy jobban szolgálják a hazát. Bálint püspök elkövette azt a hibát, hogy keresztény szokás szerint összeadta a fiatalokat, a katonákat is. Ezért börtönbe zárták, ahol a legenda szerint csodát tett: a börtönőre vak lányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt küldött a lánynak egy búcsúüzenetet, amit így írt alá: a te Bálintod. Innen ered a névtelen üzenetek küldése.

Bálint-napi hagyományok, szokások

A vallási ünnep teljesen elhomályosult, de több szokás sokáig élt. Ezek a párválasztással kapcsolatos hiedelmek, főleg a fiatal lányoknak segítettek, hogy megtalálják, meghódítsák és megtartsák a szerelmüket. A hiedelem szerint ha a lányok a Bálint-nap előtti éjjel éjfélkor kimennek a temetőbe, meglátják a jövendőbelijüket. Hasonló céllal tettek a párnájuk alá babérlevelet, hogy megálmodják, ki lesz a párjuk. A babona szerint a február 14-én reggel adott szerelmes csók szerencsét hoz. A madarakkal is jósoltak: ha a jeles napon a lány verebet lát, szegény emberhez megy feleségül, de boldog lesz. Ha tengelice repül át felette, akkor gazdag férjet kap.

Valentin-nap: nem csak a szerelmesek ünnepe

Az ünnep mai formájában az angolszász országokból terjedt el az egész világon. Angliában már a 15. században voltak Valentin-párok, akik verseket adtak egymásnak. Napjainkban egyre inkább az ajándékozáson van a hangsúly: virágokat, parfümöket, édességet adnak egymásnak az emberek. Néhány országban nemcsak a szerelmesek napja, hanem a barátoké is – és mindazoké, akik kedvelik egymást. Finnországban ez például a barátság napja. Japánban a nők csokit ajándékoznak a férfi munkatársaiknak, férfi ismerőseiknek.

Ti megírtátok már a titkos üzenetet a kiválasztottnak?

Laczkó Zsuzsa írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Kihívások az életben

Meg tudsz inni egymás után 10 pohár kólát? Tudsz egy héten keresztül mindennap…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára!…

Még több