Bálint vagy Valentin?
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Vannak, akik azon vitatkoznak, hogy február 14. Magyarországon Bálint-nap vagy Valentin-nap. Kár a vitáért, hisz mindkettő ugyanaz a név, és a naptárban mindkét névnap szerepel. Akadnak néhányan, akik még ma sem tartják ezt a napot ünnepnek.

Az ünnep eredete…

…visszanyúlik az ókori Római Birodalomba, ahol február 14. körül a Lupercalia elnevezésű vallási ünnepet tartották. Ezt nemcsak Lupercus és Faunus istenek tiszteletére rendezték, hanem a Rómát megalapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére is. A pogány ünnep az elnevezését a Lupercal nevű barlangról kapta, ahol a monda szerint egy farkas szoptatta a két fiút.

Hogy ünnepeltek régen?

Az ókori pásztorünnepen tisztító és termékenységi szertartásokat tartottak, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. A papok szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, mert abban hittek, hogy ettől megtisztulnak, és bőséges gyermekáldásban lesz részük. A másik szokás emberségesebb volt: a lányok Junónak, a házasság istennőjének a templomába mentek, hogy jövendőbelit választhassanak. A legények tombolát húztak a lányok neveivel, és az így kialakult párok elkezdtek együtt járni. Még az is előfordult, hogy beleszerettek egymásba.

Szent Bálint, Valentin, Valentinus…

…a szerelmesek és a lelki betegek védőszentje, akit 489. február 14-én avattak szentté. A 3. században élt, az olaszországi Termi püspöke volt. Akkoriban, II. Claudius császár idején a katonákat nem engedték házasodni, hogy jobban szolgálják a hazát. Bálint püspök elkövette azt a hibát, hogy keresztény szokás szerint összeadta a fiatalokat, a katonákat is. Ezért börtönbe zárták, ahol a legenda szerint csodát tett: a börtönőre vak lányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt küldött a lánynak egy búcsúüzenetet, amit így írt alá: a te Bálintod. Innen ered a névtelen üzenetek küldése.

Bálint-napi hagyományok, szokások

A vallási ünnep teljesen elhomályosult, de több szokás sokáig élt. Ezek a párválasztással kapcsolatos hiedelmek, főleg a fiatal lányoknak segítettek, hogy megtalálják, meghódítsák és megtartsák a szerelmüket. A hiedelem szerint ha a lányok a Bálint-nap előtti éjjel éjfélkor kimennek a temetőbe, meglátják a jövendőbelijüket. Hasonló céllal tettek a párnájuk alá babérlevelet, hogy megálmodják, ki lesz a párjuk. A babona szerint a február 14-én reggel adott szerelmes csók szerencsét hoz. A madarakkal is jósoltak: ha a jeles napon a lány verebet lát, szegény emberhez megy feleségül, de boldog lesz. Ha tengelice repül át felette, akkor gazdag férjet kap.

Valentin-nap: nem csak a szerelmesek ünnepe

Az ünnep mai formájában az angolszász országokból terjedt el az egész világon. Angliában már a 15. században voltak Valentin-párok, akik verseket adtak egymásnak. Napjainkban egyre inkább az ajándékozáson van a hangsúly: virágokat, parfümöket, édességet adnak egymásnak az emberek. Néhány országban nemcsak a szerelmesek napja, hanem a barátoké is – és mindazoké, akik kedvelik egymást. Finnországban ez például a barátság napja. Japánban a nők csokit ajándékoznak a férfi munkatársaiknak, férfi ismerőseiknek.

Ti megírtátok már a titkos üzenetet a kiválasztottnak?

Laczkó Zsuzsa írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több