Ilyen nincs, és mégis van
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Biztos ti is láttatok már őrült ázsiai (főleg japán) tévéműsorokat, amikben furábbnál furább módon vetélkednek a résztvevők. Az utóbbi pár évben egyre durvább és betegebb show-k készültek a szigetországban, ezekre próbálunk most magyarázatot találni.

A japán tévés vetélkedők nem voltak mindig ilyenek, a brutális mennyiségű műsorgyártás csak 8-9 éve kezdődött el, amiket eleinte még külföldi csatornák is átvettek, ezzel válva világhírűvé. Talán a legismertebb az eredetileg Brain Wallnak nevezett műsor. Sebestyén Balázzsal és Vadon Janival volt magyar verzió is Kalandra fal! címen, aminek a lényege az volt, hogy celebek egy medence szélén állva megpróbáltak olyan pózt felvenni, mint a feléjük jövő falba vájt lyuk. Az ötletet 45 ország tévécsatornái készítették el, Mexikóban pedig már öt éve folyamatosan forgatják az új részeket. Ez még egy vállalható és viszonylag kulturált médiatermék volt. Aztán elszabadult a pokol.

A japán csatornák szinte vérszemet kapva rukkoltak elő betegebbnél betegebb ötletekkel. Milliónyi összeállítás van ezekről az interneten, és néha úgy érezzük magunkat tőlük, hogy az emberiség megérett a pusztulásra. Van, akit élve bebugyolálnak, mint egy múmiát, vannak, akik alól kihúzzák a talajt, vagy Cristiano Ronaldót tornáztatják. De ez még mindig csak a jéghegy csúcsa.

Képzeljünk el egy brainstormingot egy japán tévécsatorna irodájában:

– Szerintem zárjunk be valakit egy üvegkockába, aztán szabadítsunk rá egy grizzly medvét!

– Szuper ötlet!

Vagy:

– Mi lenne, ha egymással szembeállítanánk két embert, aztán megmondanánk nekik, hogy fújjanak egymás szájába egy hatalmas döglött csótányt?

Magyarázat sajnos nincs ezekre, maximum annyi, hogy az átlagos médiafogyasztót annyiféle és -fajta dolog éri, hogy egy idő után megnövekszik az ingerküszöbe, nem ül le ugyanazon kvízműsor elé századjára is, inkább egy olyan műsort választ, ami intenzívebb, durvább, izgalmasabb. Már csak idő kérdése, és máshol is meg fognak jelenni az erre kihegyezett adások. Valahogy vissza kell hódítani az embereket az internettől, nem?

Kádár Bence

KecskeNEWSás-archívum

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…

Még több