A nyári táborok rezilienssé tesznek
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

A reziliencia rugalmasságot, erélyt jelent. Az ottalvós vagy bejárós nyári táborok, mint a kecskeméti PEOPLE TEAM-tábor, tökéletes helyszínek a gyermekek lélektani fejlődésének kedvezőbbé tételéhez. Olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyekre szükségük van megbirkózási stratégiáik támogatásához, ahhoz, hogy megállják a helyüket, felvegyék a versenyt, az egyszerű kihívásoktól, mint a tűzrakás, természetjárás és kötélmászás, odáig, hogy kijöjjenek új csoporttársakkal, megtanuljanak segítséget kérni másoktól, vagy kezelhető mértékű kockázatot vállaljanak anélkül, hogy szüleik figyelemmel kísérnék őket. A legjobb tábori élmények az utóbbi kategóriába tartoznak és kezelhető mértékű felelősséget is kínálnak. A jó táborokban úgy bánnak a gyerekekkel, mint a diákokkal, akikről a róluk gondoskodók, tanácsadók tudják, mire van szükségük a fejlődéshez.

A táborok, amelyek a fentieket sikerre viszik, és elérik, hogy a tinik félretegyék a sminkkészletet, elrejtsék a kütyüiket, és egy kicsit piszkosak legyenek, néha akár elkeseredettek is, miközben szórakoznak és barátkoznak, a legjobbat ajánlják táborlakóiknak. A reziliencia és megbirkózás szempontjából a következő előnyökhöz juthatnak a kismókusok: társakkal és bizalomra méltó felnőttekkel kötnek kapcsolatokat, képessé válnak önállóan tárgyalni idegen felnőttekkel igényeikről; erős öntudatuk alakul ki mások előtti magabiztos fellépéshez, tanácsadóik segítségével megtalálják azt a tevékenységet, amiben jók, és amire büszkék lehetnek, legyen az úszás, éneklés vagy függeszkedés; segítséget kapnak ahhoz, hogy úgy érezzék, életükben ők a főnökök, és ez az önmagukba vetett hit hazautazik velük, mint egy hátizsákjukban lapuló fenyőtoboz.

Azok a gyerekek, akik megtapasztalják, hogy milyen elég jónak, hozzáértőnek érezni magukat, jobb problémamagoldók lesznek új helyzetekben sokkal azután is, hogy a szennyesüket kimosták és a tábortűz szagát elfelejtették. A rezilienssé váláshoz, megbirkózáshoz hozzájárul az is, hogy a táborokban igazságosan bánnak a gyerekekkel. Az a csodálatos a táborokban, hogy minden gyerek az iskolából cipelt csomag nélkül indul: lehetnek egyszerűen gyerekek, a stréberek és diszlexiások egyaránt önmagukért vannak értékelve. Az erőszakoskodást, bántalmazást egy táborban sem tűrik. A friss levegőn mozgás és az egyensúly a megszokott menetű és szervezetlen tevékenységek között biztosítva van.

A legjobb, amit egy tábor kínálhat, a valahova tartozás érzése: az akár ostoba csapatinduló, tréfás jelenetek előadása és a közös cél elérésének szándéka az érzelmi kötelékeket erősítik. A közösségben másokat megfigyelve magukat is jobban megértik, elfogadják az övéktől eltérő kultúrákat.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: psychologytoday.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

A virágos tűzoltó

Bizonyára sokan csodálkoztok a címben szereplő, kicsit ellentmondásosnak tűnő szókapcsolaton. A cikkből hamarosan…
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…

Még több