Tavaszi zsongás: méhes-mézes
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Tavasszal a gyümölcsfák között járva nemcsak a virágok bódító illata vesz körül minket, hanem a méhek zsongása is. Talán eszünkbe sem jut ekkor, hogy nélkülük nem lenne élet. A dolgos rovaroknak köszönhető, hogy az asztalunkra kerülő zöldségek és gyümölcsök vitaminokkal, rostanyagokkal látják el a szervezetünket. Mi lenne velünk, ha nyáron nem ehetnénk a hűs, lédús görögdinnyéből, vagy a palacsintába nem tehetnénk baracklekvárt? Le kellene mondanunk a mézről is, ami amellett, hogy finom csemege, még hatékony orvosság is. A méz az egyetlen táplálék, amely tartalmazza az összes, létfenntartáshoz szükséges elemet.

Virágoktól az asztalig

A méhek tavaszi tisztuló kirepülése az áttelelés után az élet megújulását jelenti. Tudtátok, hogy méhek nélkül az életnek 4 év múlva vége lenne? A méhcsaládok munkája biztosítja a földi életet. A korán nyíló virágokról begyűjtött virágpor segíti az utódok felnevelését, az új generáció kinevelését. A méhanya naponta közel 2000 petét rak, megkezdődik a kaptár lakóinak létszámnövekedése. Nyáron kezdődik a munka java, amit a dolgozók végeznek. A dolgozó méhek, lányok, 21 nap alatt fejlődnek ki, és képesek akár 5-6 km-re is elrepülni a kaptártól. Legfontosabb szerepük a növények megporzása: a virágos növények 80%-a a méhek segítségével marad fenn, valamint a gyümölcsfák termése is a megporzás eredménye. Az asztalunkra kerülő omlós mézeskalácsról, mézes puszedliről nem is beszélve!

Segítsünk a méheknek!

A méhek, vagyis a lányméhek nem támadnak, fullánkjukat csak védekezésre használják. A fiúméhek (herék) nem dolgoznak, fullánkjuk sincs, őket a dolgozók, a lányok etetik. A gyűjtés idején a dolgos méhlányok csupán pár hétig élnek, hiszen hatalmas munkát végeznek, erejükön felül dolgoznak: egy méhecske egész életében egy teáskanál mézet gyűjt! A szükségleteiknél jóval több virágport gyűjtenek, ami így az asztalunkra kerül. Ha tehetitek, segítsétek a munkájukat! Ültessetek a kertbe minél több virágot, például facéliát, amelyek szebbé teszik a környezetünket, és életteret biztosítanak a méhek számára. Ne használjatok vegyszereket, permetezőszereket! A méhbarát kiskert virágai táplálékforrásként szolgálhatnak szorgos barátaink számára. Háláljuk meg a mézelő méhek munkáját!

Sokoldalú méhészeti termékek

A magyar akácméz (hungarikum), a fehérjében gazdag virágpor, a gyulladáscsökkentő propolisz, az immunerősítő méhpempő, a mézes arckrémek, a gyertyák alapanyagát adó viasz – mind a természet ajándékai. Azért, hogy ne feledkezzünk meg a méhek szerepéről, és megismerjük ezeket a termékeket, egyre több helyen tartanak előadásokat, méhészeti bemutatókat, mézvásárokat. A Magyar Méhészek Egyesülete 1994 óta április 30-án tartja a méhek napját. Fogyasszatok ti is rendszeresen mézet, ismerkedjetek meg a különböző mézfajtákkal: a virágméz kiváló süteményekhez, a hársméz légúti megbetegedésekre, a facéliaméz vashiány esetén, a repceméz gyomorbántalmakra, a gesztenyeméz pedig az érfalak erősítésére.

Szerencsés Melinda írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára!…
PEOPLE TEAM tábor

Léleksimogató helyek

Jártatok már az aggteleki cseppkőbarlangban, vagy kirándultatok az Őrségben? Néztétek a pusztán vágtató…
PEOPLE TEAM tábor

Ikrek csillagjegy

– Ennek a Zsófinak be nem áll a szája, állandóan beszél! Ha kérdez…

Még több