Végre őszi szünet!
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Elérkezett végre! Kilenc boldog és szabad nap! Írtam egy listát. Október 28-ával kezdtem, de benne volt az őszi szünet összes napja, egészen november 5-ig. Összeszedtem, hogy miket akarok csinálni, ugyanis azon kívül, hogy végre kialszom magamat és sokat pihenek, szeretném érdekesen és értékesen eltölteni a szünidőt.

Mozgás

A kertben a legnagyobb móka az ugrálás. Lehet avarkupacba is, ha pedig esett az eső, akkor pocsolyába. Előkerül a gumicsizma és a vízhatlan dzseki, és akkor Anya nem lesz annyira ideges, hogy mindenünk csupa sár.

Általában Apa szokta kivinni a kutyát, de a szünetben én sétáltatom Morzsit reggel és este.

Szeretnék túrázni. Talán megmásszuk a Kő-hegyet, de az is lehet, hogy a tölgyerdőben kirándulunk. Tél előtt szerintem most lesz az utolsó esély arra, hogy kerékpározzunk egyet a szigeten.

Elhatároztam, hogy családi pikniket rendezünk a tóparton. Ha viszont esik, akkor sem keseredünk el: piknikezünk a nappaliban, a szőnyegen. Lerakjuk az ennivalót konyharuhára, és magunk köré képzeljük a fákat meg a vizet.

Alkotás

Rengeteg őszi termést akarok gyűjteni. Ilyenkor minden földre hullik, csak fel kell szedni és kosárba rakni. Makk, gesztenye, dió, toboz és sárga, bordó, barna falevelek.

Makkból Makk Marcit, gesztenyéből Gesztenye Gusztit készítek. Krumpliból vagy almából bélyegzőt faragok, azzal fogok pecsételni. A termésekből és ágakból koszorú készül majd.

A faleveleket többféleképpen fel fogom használni. Lepréselem őket, és elteszem emlékbe; festékkel befestem őket, és nyomatokat csinálok velük; papírra ragasztom őket, és tájképeket rajzolok köréjük.

Elmegyünk a kézművesvásárba, és az ott vásárolt dolgokkal feldíszítem a házat.

Nagyszülők

Néhány napot a nagyszüleimnél fogok tölteni.

A nagymamámnak segítek befőzni és birsalmasajtot készíteni. El fogok duggatni náluk néhány virághagymát. Én választottam ki őket a gazdaboltban. Tavasszal majd szép tulipánok, nárciszok és jácintok hajtanak ki belőlük.

A nagypapámnak a kertben segítek. A madáretetőre kiakasztom a faggyút, és telerakom napraforgómaggal. A cinkék imádni fogják.

Papa nem szokta összegereblyézni a lehullott leveleket: szereti, hogy az avar alá bekuckóznak az állatok. Elhatároztam, hogy idén is készítek süniodút. Tavaly összehúztam egy óriási avarkupacot, de a kuckó csak nagyon lassan készült el – folyton beleugráltam és szétromboltam.

Szakácskodás

Ősszel imádok finom ételeket készíteni a szüleimmel. Előtte mindig elmegyünk a piacra beszerezni a zöldségeket, és a közeli gazdaságban gyümölcsöt szedünk.

Kukoricát pattogtatunk, sütőtöklevest főzünk. Gesztenyét sütünk, tökmagot pirítunk. Almát, körtét, szilvát aszalunk, diót, mogyorót törünk.

Legjobban talán sütni szeretek. Készülhet pite, palacsinta, mehet bele az almás, körtés, szilvás, diós, sütőtökös töltelék. Talán idén kipróbálom a csokoládéfőzést is.

Együttlét

Át kell állítani az órát. Vasárnap hajnalban kezdődik a téli időszámítás. Anya szomorkodik, hogy nagyon korán fog sötétedni. Én örülök neki, mert bújócskázhatok a testévemmel a sötét kertben – sokkal nehezebb lesz megtalálnia; majd jól megijesztem.

Ha hűvös és borongós az idő, bekuckózuk a házba, társasjátékozunk vagy filmet nézünk. Lesz idő Harry Pottert olvasni. A hatodik kötetnél tartok.

Mivel az őszi szünet közepére esik halottak napja, november 2-án gyertyát gyújtunk majd, és megemlékezünk elhunyt szeretteinkről. Én dédimamáról, aki tavaly halt meg.

Tóth Réka

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…

Még több