Kommunikáció
Magazin
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Mi, emberek minden másnál több időt töltünk kommunikálással: napjaink nagy része, tudatos pillanataink beszéddel és beszéd hallgatásával telik, ha nem beszélünk vagy figyelünk, akkor pedig olvasással, írással, arcjátékkal, rajzolással kommunikálunk, vagy információt szerzünk látással, tapintással, szaglással.

Kommunikáció nélkül nem működnének szervezetek, a kommunikáció segítségével a csoport az egyénre hat. Kapcsolati céljainkat akkor érhetjük el, akkor lehetünk eredményesek tárgyalás, döntéshozatal során, ha célunkat és gondolatainkat pontosan közöljük, partnerünket meggyőzzük, üzeneteink tartalma nem elégtelen. Személyközi helyzetekben, tehát szervezeteknél, munkahelyeken a problémák gyökere gyakran a rossz kommunikáció, a félreértés. A hatékony, értelmes kommunikáció a siker záloga.

A communis latin szó, jelentése: közös. A kommunikáció vélemény, érzés, információ, gondolat közlése jelentést hordozó írott vagy kimondott szavakkal, testnyelvvel, jelekkel. A hatékony kommunikáció megértést, megegyezést eredményez az üzenet, azaz a beszéddel, írással vagy jelekkel kifejezett tények, gondolatok, értékek küldője és fogadója között.

Mutasd meg magad, alkoss a PEOPLE TEAM írótáborában vers, slam poetry, novella, dal vagy naplójegyzet műfajban!

A címzettek számától függően megkülönböztetünk intraperszonális, interperszonális, csoport- és tömegkommunikációt. Az első, amikor magunkhoz beszélünk, monológot folytatunk. A második két ember közötti üzenetváltás, párbeszéd, interjú, levél. Csoportkommunikáció alkalmával a személyek megőrzik egyéni azonosságukat, tömegkommunikáció során az egyének arctalanok, válaszolni, visszajelezni, az újságban olvasottakra, rádióban hallottakra közvetlenül reagálni nem tudnak.

A kommunikálásban számos hibalehetőség van, az üzenet közvetítése során a jelentés akár 60 százaléka is elveszhet. Előfordul, hogy a közlés verbális, szavakkal kifejezett része kevesebb jelentéssel bír, mint a nonverbális, testbeszéddel, hanghordozással sugallt része. A dekódolást, az üzenet értelmezését a zaj nehezítheti. Az információt tapasztalatunk és tudásunk szűrőin engedjük keresztül. A hallgató kismértékű érdeklődése és az összpontosítás hiánya nehezíti a folyamatot csakúgy, mint a levélíró csúnya, nehezen olvasható kézírása.

Hathatós kommunikációhoz legyél beleérző, őszinte, körültekintő, jegyezd meg társaid nevét, legyél jó hallgató, kérdezz! Pozitív párbeszédet tarts fenn: nézeteltérés, véleménykülönbség esetén ne a partneredet támadd! Mondanivalód legyen konkrét, pontos, lényegre törő! A részrehajlás, előítélet, rosszindulat, sértés, homályosság, elferdítés, a feltételezés, hogy mások ugyanúgy látják a helyzetet, valamint a kényes témák kerülendők!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Versek

– Zsófi! – nyúzta nővérét Matyi. – Gyere velem játszani! – Most nem…

Szeressük egymást!

A címben szereplő felszólítást egy régi, talán örökzöld slágerből vettem, amely április 8-án,…
PEOPLE TEAM tábor

Vödör víz

– Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam, el akart hervadni, szabad-e locsolni? –…

Még több