Stresszkezelés
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

A stressz bizonyos tüneteit a tudatmódosító szerek rövid távon elkendőzhetik, de nem segítenek a stressz forrásával foglalkozni, és hosszú távon önpusztító hatásúak. A párnánkba beleordítani vagy agresszív videójátékokat játszani sem jobb, sőt: növelheti a dühöt, haragot.

A stresszt kizárni nem, de kezelni lehet. Változtasd meg, amit tudsz! Csökkentsd az okokat, a kis bosszúságokat iktasd ki, lépj ki az ártalmas kapcsolatokból! Változtasd meg a környezetedet, változtass magadon!

Az egyik legjobb stresszenyhítő módszer a fizikai aktivitás, legyen az kertészkedés, görkorcsolyázás vagy jógázás. Feledkezz bele egy könyvbe, vagy vegyél egy fürdőt, hogy lecsillapítsd magad! Iktasd ki a zűrzavart: ne vásárolj a legforgalmasabb időszakban, vagy vegyél bérletet, mert nem mindig van nálad jegyváltáshoz aprópénz! Lassan lélegezz, kilégzés közben mondd: „Nyugi!” Relaxálj, meditálj! Ne próbálj meg szuperember lenni: józanul ítélj, ne várj magadtól túl sokat! Tegyél erőfeszítést, de ne próbáld meg elérni a lehetetlent! Meríts erőt a spiritualitásból! Szerkessz heti menetrendet, állíts fel fontossági sorrendet, kis lépésekben haladj céljaid felé! Korlátozd a gyorsételek és a koffein fogyasztását, étkezz egészségesen, aludj eleget! Mindennap szánj időt feltöltődésre: gitározz, olvass giccses regényeket, flipperezz! Vedd észre a pozitívat, írj le minden jót, ami történik veled! Nevess, akár a barátaiddal játszott kitalálósdi, akár Mr. Bean-részek újranézése közben! Ne fojtsd el az érzéseidet, beszélj olyanokkal, akikben megbízol, így csökkenhet a szorongásod, és jó megoldásokkal hozakodhatsz elő. Tökéletesítsd konfliktuskezelési módszereidet!

A spiritualitás az élet értelmének keresése, mely segít összefügést, célt adni életünknek, belső békéhez vezet. Egyesek imádkoznak, spiritualitásuk egy magasabb erőben való hit formájában nyilvánul meg. Mások a természetben vagy a zenében élik meg a lelkiséget. Akár vallásos, akár világi a hit, fontosnak találjuk, koncentrálunk rá, mellyel enyhül a stressz. Kapcsolatokat eredményez, közösségi élményt nyújt, örömöt hoz, reményt ad a templomi mise és az erdei séta is. Jegyezd fel egy naplóba a fejlődésedet! Ápold kapcsolataidat: adj többet, mint amennyit kapsz! Lásd a jót magadban és az emberekben, ítélkezés nélkül fogadd el őket olyannak, amilyenek! Pacsizz Balukával!

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: youth4work.com és mayoclinic.org

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több