Életünk meghatározó alakjai
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Kik azok az emberek, akik a szüleinken, családunkon kívül nagy hatással vannak, voltak ránk, akik nélkül talán más irányt venne, vett volna az életünk? Bizony, ők a nap mint nap gyerekeket terelgető, nevelő és oktató óvónők, tanítók és tanárok. A május végi gyermeknap után június első vasárnapján őket ünnepeljük.

A pedagógusnap…

…egy mozgó ünnep, mindig június első vasárnapján tartjuk, idén június 2-án. Magyarországon 1952 óta ünnepeljük, akkoriban „tanítók napja” néven került be a naptárakba. Azt gondolták, hogy ez a nap csak az óvónőkről, tanítókról, tanárokról szóljon. Az ünnep célja, hogy köszönetet mondjanak a pedagógusoknak az áldozatos és felelősségteljes munkájukért. Ez a jeles nap nem azonos a pedagógusok világnapjával, amit nemzetközi szinten október 5-én tartanak 1994 óta.

Milyen a jó pedagógus?

Gondolkoztatok már ezen? Erre a kérdésre rengeteg jelzővel, meghatározással tudnánk válaszolni. Legyen gyerekközpontú, türelmes, megértő, rugalmas, empatikus, segítőkész, jól képzett, határozott, következetes, kitartó, lelkiismeretes… és folytathatnánk a sort vég nélkül. A kisgyerekek rajonganak a kedves, szeretetre méltó óvónőjükért, tanítójukért. Minden szavukat, cselekedetüket ámulva lesik, igyekeznek megfelelni nekik. A kamaszok már kritikusabbak, de bizonyára nekik is akad egy-egy kedvenc tanáruk, akire felnéznek, akit akár példaképnek is tekintenek. Ha felnőttként visszagondolunk a tanárainkra, másképp látjuk őket, felismerjük, hogy ők nyitották fel a szemünket, megszerettették velünk a tantárgyukat, és ők indítottak el azon az úton, amelyet hivatásunknak választottunk.

Híres emberek emlékeznek

Bizonyára a ti családotokban is mesélnek a felnőttek a gyerekkori élményeikről, kedvenc tanáraikról, akiket imádtak, vagy éppen a túl szigorúakról, akiktől rettegtek. Híres emberekkel készült interjúkban is megemlítenek olyan pedagógusokat, edzőket, mestereket, akik meghatározták a pályaválasztásukat, életútjukat. Balsai Móni (színésznő) így emlékezik egykori osztályfőnökére: „Nagyon értett és jól látott minket, még ha tinédzserfejjel ezt nem is akartuk elfogadni. Rendkívül sokat köszönhetek neki. […] Szépen terelgetett bennünket, és figyelt ránk, anélkül, hogy nagyon szigorú lett volna, vagy belegázolt volna az életünkbe, világunkba. Én az ő nyitottságát, pedagógiai érzékét és szívét viszem magammal.”

Szabó T. Anna (költő-műfordító) is tisztelettel emlékezik két meghatározó mesterére: „Hatalmas szerencsém volt a tanáraimmal. […] A mesterség minden csínját-bínját kitanultuk, […] ő adott szakmát a kezembe. […] Kiváló ember és remek tanár. Humorával, kedvességével rengeteget segített. […] Példakép, szakmai alázatra és emberi tartásra, szellemi függetlenségre tanít. […] Amíg élek, hálás leszek neki.”

Gundel-Takács Gábor (műsorvezető, sportriporter) a matektanáráról mesélve azt emeli ki: „Kiváló pedagógusnak ismertem meg, szigorúnak, de nagyon következetesnek. Rengeteg dolgot tanultam tőle, például gondolkozni. […] Szerencsés vagyok, jó iskolákban, sok nagyszerű tanár keze alatt nevelkedtem. […] Olyan morális muníciót adtak, amit egész életemben viszek tovább.”

Köszöntés

Ha a mindennapokban nem is tudod kimutatni tiszteletedet, háládat a tanáraid iránt, legalább a pedagógusnapon éreztesd velük, hogy értékeled azokat az erőfeszítéseket, amelyeket értetek tesznek. Nem várnak nagy ajándékot, de egy kedves szó, egy mosolyogva kimondott köszönöm nagyon jólesik nekik.

Laczkó Zsuzsa írása

Forrás: Nők Lapja, 2023. május 31. (22. szám), 36–38. oldal


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Kihívások az életben

Meg tudsz inni egymás után 10 pohár kólát? Tudsz egy héten keresztül mindennap…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára!…
PEOPLE TEAM tábor

Léleksimogató helyek

Jártatok már az aggteleki cseppkőbarlangban, vagy kirándultatok az Őrségben? Néztétek a pusztán vágtató…

Még több