Jeles dátum a jövőből
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

A „Vissza a jövőbe” nap (Back to the Future Day) október 21-e. Ez a jeles dátum az egyik legikonikusabb tudományos-fantasztikus mozihoz kapcsolódik. Az igazi rajongók tudják, hogy október 21-e az a nap, amikor Marty McFly eredetileg a múltba utazott.

A „Vissza a jövőbe” nap az 1985-ös filmet ünnepli, amely a tizenéves Marty kalandjait követi, akit egy időutazásra képes autóval visszaküldenek 1955-be. Az időgépet Marty barátja, az őrült tudós, Doc Brown építette. Az eseményt először 2015-ben ünnepelték Michael J. Fox, a McFly szerepét alakító színész tiszteletére, akit Parkinson-kórral diagnosztizáltak. Az erre a napra szervezett tevékenységekkel gyűjtött pénz az ő alapítványába került, amely a betegség gyógymódját kutatja.

A trilógia

A Vissza a jövőbe filmtrilógia az egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb trilógia a sci-fi műfajban. A film második részében McFly 2015-be utazik, ahol számos előrejelzést láthatunk a jövőbeli technológiákról és társadalmi trendekről. Ezek közül néhány – mint például a lebegő gördeszka – még nem vált valósággá, mások, mint az okosotthonok vagy a nagy képernyős televíziók viszont a mindennapjaink része.

Az alapítvány

Michael J. Fox alapítványa a Parkinson-kór kutatására összpontosít. Az alapítvány rengeteg pénzt gyűjtött, és megalapítása óta központi szerepet játszik a legújabb kezelési módszerek és a potenciális gyógymódok kutatásában.

A popkultúra

A Vissza a jövőbe trilógia számos kultikus elemet tartalmaz, amelyek az évek során az általános kultúrába és beszédkultúrába is beépültek, illetve néhányuk szállóigévé vált. Ilyen például a DeLorean autó, a fluxuskondenzátor vagy az „1,21 gigawatt” kifejezés.

A filmzene

A filmek zenéjét Alan Silvestri komponálta. Kevés múltbéli, jelenleg aktív vagy – urambocsá! – a jövőből érkezett mozirajongó létezik, aki ne ismerné a főcímzene ikonikus dallamait.

A szereposztás

Marty McFly karakterére eredetileg Eric Stoltzot választották ki, ám néhány hét forgatás után úgy döntöttek, hogy nem való neki a szerep, így Michael J. Fox vette át a helyét.

A „Vissza a jövőbe” nap nemcsak egy filmsorozatot ünnepli, hanem egy olyan alkotást is, amely világszerte mélyen beépült az emberek szívébe.

S. Imagiro

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

A virágos tűzoltó

Bizonyára sokan csodálkoztok a címben szereplő, kicsit ellentmondásosnak tűnő szókapcsolaton. A cikkből hamarosan…
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…

Még több