A rock fenegyerekei (1)
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású brit zenésze, Michael Philip „Mick” Jagger 1943. július 26-án látta meg a napvilágot a dél-angliai Dartfordban. Édesanyja politikusként, édesapja tanárként tevékenykedett. Egy fiútestvére született. Mick kis korától énekelt templomi kórusban. A Wentworth Általános Iskolában, hétéves korában összebarátkozott Keith Richardsszal. Kamaszkorukban elszakadtak egymástól, a jó tanuló Jagger a Dartwood Gimnáziumban érettségizett, három tárgyból emelt szinten. 1960-ban, egy vasútállomáson egymásba futottak, ismét együtt lógtak, és felfedezték, hogy mindketten szenvedélyesen szeretik az amerikai rhythm and blues zenét. Richards együttest alapított, Jagger ösztöndíjasként a rangos Londoni Közgazdasági Főiskolán folytatta tanulmányait. Politikus vagy újságíró szeretett volna lenni, de klubénekes, majd 1962-ben a The Rolling Stones együttes szólóénekese és dalszerzője lett. Keith – akivel akkor egy lakásba költözött – gitározott a bandában, és szintén nótákat írt, az alapító tagok között volt a kezdetben képregényeket is rajzoló, mindig elegáns megjelenésű dzsesszdobos, a csodálatos Charles „Charlie” Watts, aki két éve hunyt el. 1964-től sorjáztak a lemezek, 1966-ban kezdődtek a turnék, 60 éve állnak a színpadon. A világ legnagyszerűbb rock ’n’ roll bandája lettek, sikerük azóta is töretlen. Már ülhetnének a verandán hintaszékeikben, és kiabálhatnának a kölykökre, hogy ne lépjenek a fűre, de nem vonulnak vissza. Ronald „Ronnie” Wood – aki festett, és könyveket is írt –, a rendkívüli gitáros 1975-ben csatlakozott a zenekarhoz.

A bajkeverő, időnként indulatos Micknek nemegyszer volt rendőrségi és bírósági ügye, sokszor volt hűtlen élettársaihoz, feleségeihez. 2016-ig öt kapcsolatából nyolc gyermeke született. Szállodai szobáikat nem kímélték, több New York-i hotel visszautasította fogadásukat.

Mick születésekor a Luftwaffe gépei bombázták Angliát. Kis korában a családtagok telefon és televízió híján magukat szórakoztatták: táncoltak, hangszereken játszottak. 14 évesen már el-elsurrant otthonról bandázni. Később az önpusztító életmód folytatásától neveltetése tartotta vissza.

A korai dalok tizenéves fantáziavilágból születtek, később turnékon, a semmi közepén Ausztráliában, a szoba mélyén néhány sör után, vagy épp egy medence partján Floridában jött az ihlet.

Riffjeiket a világon szinte minden zenekedvelő felismeri.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: thefamouspeople.com, contactmusic.com, blackpoolgrand.co és grunge.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Pünkösdvasárnap

Zsófi és Matyi a nagyszüleikkel töltötték a pünkösdi hosszú hétvégét. Együtt elutaztak Nagymama…
PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel

Elfogadod a sütiket?

Ha ezt a kérdést látom, nem a mama sütije jut eszembe, hanem rögtön…

Még több