Kihívások az életben
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Meg tudsz inni egymás után 10 pohár kólát? Tudsz egy héten keresztül mindennap 100 fekvőtámaszt csinálni? Hány darab mályvacukor fér el egyszerre a szádban? Mennyi idő alatt rakod ki a Rubik-kockát? Össze tudsz adni fejben 10 számot? Ettél már szárított bogarat? Ügyességi feladatok, kreatív, vicces és néha meglepő kihívások vesznek körül minket. 30 napos fitneszkihívás, fogyókúrás időszakok, húsmentes napok, műanyagmentes hónap, túrázz velünk két héten át – csak hogy néhányat említsünk azon kihívások közül, amelyek az egészséges életmódra hívják fel a figyelmet.

Ami nem kihívás, az nem is hoz változást

Számomra az is kihívást jelent, hogy reggel kibújjak az ágyból. Természetesen ennél sokkal nagyobb erőfeszítésre gondolunk, ha meghalljuk ezt a szót. Valami nehéz feladat jut eszünkbe, esetleg egy ösztönző probléma, ami próbára teszi ügyességünket, képességünket, sokszor hozzáértésünket is. Az ilyen jellegű feladatok feszegetik a határainkat fizikailag vagy szellemileg egyaránt. A komfortzónán kívüli tevékenységeket sokan kedvelik, főleg akkor, ha mindez játékos formában valósul meg, és eredménye valamilyen díj, jutalom. A fitneszkihívások jutalma a formás, edzett test. A rejtvények megoldása fejleszti a kognitív képességeket, többek közt a logikai gondolkodást. Testben és lélekben egyaránt változást hoznak a kihívások, a határok feszegetése.

Törj ki a hétköznapokból!

A Kanadából induló rendezvény, a Challenge Day 1982 óta töretlen népszerűségnek örvend. Magyarországon is egyre többen csatlakoznak hozzá 1991 óta. Az esemény célja, hogy minél többen mozogjanak, legalább 15 percet egy adott napon, mindig május utolsó szerdáján. Idén május 29-én kerül fókuszba az egészséges életmód, a mozgás öröme, a sportolásra való buzdítás, ami sokakat vonz. Legyen szó kocogásról, úszásról, kerékpározásról, fociról, vívásról, lovaglásról, görkorizásról, akár még táncról is – minden mozgásforma bevonható. A Challenge Day másodlagos célja a közösség építése, a közös gondolkodás, szemléletformálás. A közös küzdés már óvodáskortól kezdhető, hiszen a játékos erőpróbába a legkisebbek is örömmel csatlakoznak.

Ha mindez neked nem elég

Azért, hogy ne csupán egyetlen napra koncentráljunk, lehetőség nyílik arra is, hogy a munkahelyek május hónapban egy életmódváltást elősegítő kihíváshoz is csatlakozzanak. A kategóriánkénti versengésen kívül egyéb extra kihívások is választhatók. A települések, közösségek csatlakozhatnak a Széchenyi Kihíváshoz, amely során a 15 perces mozgás valamely, Széchenyi névvel összefüggésbe hozható helyszínen valósul meg. A Magyar Szabadidősport Szövetség által koordinált nagyszabású eseményen a legsportosabbaknak járó elismerést is megszerezheted. Kerülj közelebb egy lépéssel ahhoz az emberhez, akivé válni szeretnél!

Szerencsés Melinda írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára!…
PEOPLE TEAM tábor

Léleksimogató helyek

Jártatok már az aggteleki cseppkőbarlangban, vagy kirándultatok az Őrségben? Néztétek a pusztán vágtató…

Még több