Nyári tábor Covid után
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Az elszigeteltség időszakát követően visszatért a kínálatba a nyári tábor, amely új és szórakoztató tevékenységek kipróbálása által előnyösen hat a gyerekek és szülők mentális egészségére, hiszen lehetőséget biztosít a táborozók számára szociális készségeik, megküzdési mechanizmusaik és problémamegoldó készségük fejlesztésére, önbizalmukat növeli, hangulatukat javítja, csökkenti a képernyők előtt töltött időt, a szülők pedig elutazhatnak addig.

A nagyvárosban élő fiatalok táborozáskor a szabadban, a természetben töltik az időt, új barátokra lelnek, olyan helyzetekbe kerülnek, amelyekben hallatni kell a hangjukat, szót kell emelniük saját magukért. Nem iskolai környezetben létesítenek kapcsolatokat, gyakorolhatják, hogyan jöjjenek ki új csoporttársakkal, csoportvezetőkkel, hogyan kérjenek segítséget. Megbízható felnőttek felügyelete alatt, szüleik támogatása nélkül szocializálódnak. Mindezt a pandémia alatti kényszerű elzártság nem tette lehetővé.

A szorongó gyermekeknek, akik hozzászoktak a biztonságos helyen, családtagjaik körében való tartózkodáshoz, nehezebb lehet a visszatérés a tábor sodrába. Hogy a nyugtalanságot megelőzzük, pozitív hozzáállással, lépésről lépésre haladjunk felkészítésükkor, keltsük fel bennük az érdeklődést a tábor iránt. Előbb csak egy-egy edzés, kézműves-foglalkozás idejére váljunk el. A szülőknek könnyebb lehet az elengedés, ha felkészítik gyermekeiket arra, hogyan vigyázzanak testi épségükre, és hogyan értesítsék őket veszély esetén. A szülők figyelmüket visszahelyezhetik saját hobbijaikra, több időt tölthetnek párjukkal, mialatt a tábor gondoskodik gyermekeik tevékenységeinek megszervezéséről. A különválás időszakos, a távollevő iránt megnő a szeretet, a hazatérő jobban értékeli szeretteit, otthonát.

Az iskolák bezárása, a társas ösztönzés hirtelen hiánya miatt magukat elkülönítettnek, különállónak érző fiatalokat gyötrő gondolatok és érzések keríthették hatalmukba, a befelé figyelés töprengővé, aggódóvá, akár antiszociálissá tehette őket. Szakértők az emberek jóllétét fenyegető magányosságjárványra figyelmeztettek már a Covid előtt. A magányosságnak komoly, az egészségre káros következményei lehetnek a magas vérnyomástól a depresszión, szorongáson, elhízáson át a felgyorsult kognitív hanyatlásig. Természetesen az egyedül töltött minőségi idő hasznos és szükséges, hiszen segít érzelmeink szabályozásában, kreativitást eredményez, és segít visszatérni a baráti körbe.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: verywellmind.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több