Szeressük egymást!
Magazin

A címben szereplő felszólítást egy régi, talán örökzöld slágerből vettem, amely április 8-án, az emberszeretet világnapján különösen aktuális. Akárcsak a folytatás: „Ennél szebb szó, hogy szeretet, a nagyvilágon nincs.” Ennek a jeles napnak a célja az egymás iránti szeretet, tisztelet és tolerancia hangsúlyozása.

Mi a szeretet?

A szeretet jelentését nem egyszerű meghatározni. Fromm – német filozófus – szerint az a késztetés áll a hátterében, hogy adjunk valamit a másiknak, hogy megosszuk, amink van. Az alkotóelemei közé sorolja a törődést, a felelősséget, a tiszteletet és az ismeretet.

Szinonimái lehetnek az altruizmus (= önzetlen, jótékony, emberszerető magatartás vagy ilyen személy), a filantróp (= emberbaráti érzés, felebaráti szeretet, emberszeretet, jótékonyság), az emberiesség, jószívűség és sorolhatnánk.

Miért van szükség erre a napra?

A válaszhoz elég belenézni a híradókba, beleolvasni a hírekbe vagy a közösségi oldalak kommentjeibe. Mindig voltak és lesznek nehéz időszakok: válságok, járványok, háborúk. Ilyenkor különösen szükség lenne az összefogásra, egymás megértésére, segítésére. Sajnos a mai világunkra nem ez a jellemző. Az emberszeretet világnapján a különböző kultúrák fajtól és társadalmi hovatartozástól független elfogadását, gondolatainak és érzelmeinek megértését ünnepeljük.

Legalább ezen a napon gondolkozzunk el azon, hogy mennyire vagyunk elfogadók, toleránsak! Gondoljuk végig, hogy a környezetünkben van-e olyan ember, akinek valahogyan segíteni tudnánk! Tegyük félre az önzésünket, nyújtsunk segítő kezet a rászorulóknak! Határolódjunk el a gyűlölködő, agresszív magatartástól, próbáljunk megértőek lenni! Ne csak passzívan szánakozzunk embertársainkon, hanem tettekkel is mutassuk meg együttérzésünket!

Mindannyian tehetünk egymásért

Nem kell ahhoz Kalkuttai Teréz anyának lennünk, hogy jótékonykodjunk. Ne csak nagy tettekre gondoljunk, hiszen a mindennapi életben sok olyan helyzet adódik, amikor segíthetünk. Már az is jólesik a nőknek és az időseknek, ha előreengedik őket a buszon, villamoson a le- és felszálláskor. Adjuk át a helyünket azoknak, akik nehezebben bírnak állni. Váltsuk ki az idős vagy beteg szomszédunk receptjét a gyógyszertárban, cipeljük fel a nehéz bevásárlószatyraikat a lépcsőn! Vigyük le a szemetet a kismama vagy idős szomszéd helyett. Kísérjük át az úton a fehér bottal közlekedőket és a mozgássérülteket. Társainkkal, ismerőseinkkel is jót teszünk akkor, ha előreengedjük a sorban, amikor sietősebb a dolguk a miénknél. De az adott helyzetben azért is hálás lesz valaki, ha éppen papír zsebkendőt adunk neki, ha arra van szüksége, de nincs nála. Ilyen apróságok is sokat javíthatnak az ember hangulatán. Ha pedig nagyobb tettekre vágysz, állj be önkéntes segítőnek egy jótékonysági szervezethez! Aki segíteni akar, megtalálhatja a módját.

Híres írónk, Márai Sándor így írt Füves könyvében: „Ember vagy, tehát ember módra és az emberek között kell élned. Ember módra élsz, ha igazságosan élsz. Ha minden cselekedeted és szavad alján a szándék van: nem ártani az embereknek. Ha megkísérled – feltűnés és hiú szerep nélkül – segíteni az embereket.”

Laczkó Zsuzsa írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több