Versek
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

– Zsófi! – nyúzta nővérét Matyi. – Gyere velem játszani!

– Most nem tudok, verset kell tanulnom.

– Milyen verset?

– Figyelj csak! „Mikor az uccán átment a kedves, galambok ültek a verebekhez. Mikor gyöngéden járdára lépett, édes bokája derengve fénylett…”

– De gyönyörű! Én bezzeg nem tudok ilyen verseket – szomorodott el a kisfiú.

– Dehogynem – simogatta meg öccse fejét Zsófi. – Nem emlékszel, hogy tavaly anyák napján milyen szépen szavaltál? A Mamát. Vagy a karácsonyi ünnepségen?

– Bizony, az nagyon megható volt – mondta Nagymama. – Tudtátok, hogy nemsokára ünnepeljük a magyar költészet napját?

Magyar költészet napja

Április 11-e a magyar költészet napja, tulajdonképpen az egész magyar irodalomé, a magyar nyelv szépségéé is egyben. 1964 óta ünneplik országszerte ezt a napot, méghozzá József Attila születésnapján. A magyar költészetnek tulajdonképpen már jóval régebben, 1956 óta létezett napja, de csak 12 évre rá, a Magyar Írók Szövetségének javaslatára kötötték össze József Attila születésnapjával.

Szovjet mintára jelöltek ki erre egy napot, eleinte kommunista ünnep volt, de a rendszerváltás után is tovább folytatódott ez a hagyomány. Immáron kereken 60 éve éltetjük ezen a napon a magyar költészetet. A cél, hogy mindenkiben tudatosodjon, milyen sok magyar vers létezik, mennyi tehetséges magyar költő élt és él.

– Jé, most is élnek költők?

– Persze! – mosolyodott el Nagymama. – Anya több ismerősének jelent már meg verseskötete.

József Attila

– József Attila az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar költő. Kiket tudtok még felsorolni?

– Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Babits Mihály, Balassi Bálint, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső…

József Attila igen tragikus életű és sorsú volt, mégis rengeteg művet hagyott hátra ránk, az utókorra. Képzeljétek, még a saját születésnapjára is írt egy verset.

– „23 éves lettem én, meglepetés e költemény csecse becse…” – kezdett bele Nagypapa.

Szavalás

Szerintem nem is kaphatott volna szebb ajándékot a költő, mint hogy a születésnapján egész Magyarország rá gondol. Sőt, a környező országok magyar nyelvű lakói is megünneplik.

Megkoszorúzzák a költő egykori budapesti lakóházát. Régi és új, klasszikus és kortárs költők verseit mondják el ekkor diákok, híres emberek, sokszor a ma élő szerzők. Az ünnep alkalmából hazánkban sok helyen rendeznek előadásokat vagy könyvbemutatókat, ilyenkor kortárs költőinkkel is lehet találkozni különböző rendezvényeken. Költők közös verset írnak, vagy versmaratont tartanak.

– És szavalóversenyt is! – kiáltott fel Zsófi. – Tulajdonképpen titok lett volna, de most már elárulom, hogy ezért tanulom ezt a verset. Én is fellépek az iskolai szavalóversenyen.

– Büszkék vagyunk rád, kisunokám! – ölelte őt meg Nagymama és Nagypapa. – Az egész család meghallgatja majd, ahogyan verset mondasz.

– Addig is: vegyünk elő egy verseskötetet! Hallgassunk meg egy költeményt valamelyik híres színész előadásában! Rajzoljunk képeket versekhez! Sőt, írjunk mi is verset!

Szerző: Tóth Réka


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több