Éljenek a kopoltyúsok!
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

– Nagymama, mi lesz ma a vacsora? – kérdezte az éhes Matyi.

– Roston halat sütök krumplipürével és karamellizált vegyes gyümölccsel.

– Azt imádom! – lelkendezett a kisfiú.

– Pfuj, én meg utálom a halat! – reagált Zsófi a hírre.

– Pedig a hal nagyon egészséges étel – kapcsolódott hozzájuk Nagypapa is. – Képzeljétek, március 20-án van a magyarországi halak napja. – A két gyerek rögtön sejtette, hogy most mesélés következik.

Magyarországi halak napja

Régóta van helye a naptárban például a madaraknak, fáknak, méheknek és általában az állatoknak. Felmerült az igény, hogy legyen napja a halaknak is. Ezzel a hazai halvilágot szélesebb körben meg tudnák ismertetni, felhívni a figyelmet arra, hogy a halak mennyire sérülékenyek, és jelentősen függenek az élőhelyi környezetüktől, a víztől. Sajnos a klímaváltozás miatt egyre kevesebb a csapadék, egyre fogynak a vizes élőhelyek – és ezáltal a halak is.

2017-től a Magyar Haltani Társaság javaslatára március 20. a hazai halak napja. Célja a halak népszerűsítése hazánkban, társadalmi szemléletváltás a halak jelentőségéről. Ünnepe lett így ez a nap a halnak, számontartják a halkutatással foglalkozók, a természetvédők, a haltermelők, az aktivisták, a halakkal foglalkozó hatóságok és szakmai felügyeletek, a gasztronómusok, a művészek, a média, de a halakat kedvelő emberek is. 2022-től nemcsak a magyarországi halak napját köszöntik, hanem a halakat őrző-védő szakembereket is, innentől kezdve ez már a halőrök napja is.

Azért ebben az időszakban tartják, mert a legfontosabb halfajaink most készülnek az ívásra, az új generáció útra bocsátására. Ráadásul a halak csillagjegy éppen március 20-ig tart, ami egyben a csillagászati tél utolsó napja.

A hal szerepe nálunk

A hal mindig is fontos szerepet töltött be népünk életében. A középkorban a leghétköznapibb élelemforrást jelentette. Meghatározó részévé vált kultúránknak, hitvilágunknak, helyet kapott az asztrológiában, az ezotériában. A hal a kereszténységben a szeretet, barátság, az örök élet jelképe lett.

Magyarországi őshonos halfajok

Magyarországon 97 halfaj él, ebből 28 őshonos, védett faj. A halak fogyasztása nagyon fontos az emberi szervezet számára, a bennük lévő zsírsavak az agyműködést segítik. Figyelnünk kellene arra, hogy minél több halat fogyasszunk rendszeresen, és minél több fajtából. Szerencsére hazánkban rengeteg horgászható halfajta él, persze nem mindegyik alkalmas emberi fogyasztásra.

Halvacsora

– Tudtok mondani halfajtákat? – kérdezte Nagypapa.

– Ponty, keszeg, süllő – sorolta Zsófi.

– Ügyes vagy – dicsérte meg Nagypapa. – Aztán itt van még a csuka, a compó, a harcsa és az amur.

– De jó ötlet, jövő héten főzök harcsapaprikást nokedlivel – szólt hozzá Nagymama.

– Imádom! – lelkendezett Nagypapa. – Horgászható, nem védett faj még a kárász, márna, kecsege.

– A mai ebéd naphalból készül – szólt közbe Nagymama.

– Éhes vagyok! – türelmetlenkedett Matyi.

– Na jó, én is megkóstolom – ült le végül az asztalhoz Zsófi is.

Szerző: Tóth Réka


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több