Ott a boszorkány!
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Érdekes, régen, amikor még nem vezették be a mai naptárat, nem is akkor volt a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal, mint most. Most december 22. a téli napforduló, de régebben Luca napjára, azaz december 13-ra esett ez a nap.

Szent Luca

A Luca név azt jelenti, hogy „fény”. Szent Lúcia Szicíliában élt. Szüzességet fogadott, hogy Jézust szolgálhassa. Áttért a keresztény hitre, amiért megölték őt. Jelképei a gyertya és a koszorú.

Luca széke

Luca székét Luca napján kezdték el faragni, mindennap egy kicsit dolgozva rajta, úgy, hogy pontosan karácsonyra legyen készen. Ezt a széket aztán elvitték a karácsonyi éjféli misére, és aki ráállt, az megláthatta a boszorkányokat.

Nagypapa meséli, hogy egyszer viccből tényleg elkészített erre a napra egy széket. Ő is tizenhárom különféle fából csinálta, mint ahogyan azt a szokás tartja. Kérdeztem tőle, hogy látott-e a templomban boszorkányt. Erre ő mókásan úgy felelt, hogy ahhoz nem kell neki székre állnia.

Magyarországon nem október 31-én volt szokás a tökfaragás, mint nyugaton halloweenkor, hanem Luca-napon. Egy nagy sütőtökbe szemet, orrot, szájat faragtak, beletettek egy gyertyát, azzal ijesztgették egymást.

Luca-búza

Nekem semmi kedvem sincs széket készíteni, lucabúzát viszont fogok ültetni. Kértem Nagymamától egy virágcserepet, tettem bele egy kis földet. Szereztem az állateledelboltból egy marék búzát, azt fogom majd beleszórni. Ha ügyesen locsolom őket, hamarosan kicsíráznak, és elvileg pont karácsonyra fognak kizöldülni.

Ezen a napon sütötték a Luca-pogácsát. Elrejtettek beléjük kis cetliket vagy egy pénzdarabot. Akinek a pénzes pogácsa jutott, az szerencsés lett a következő évben. Kivéve persze, ha ráharapott, és beletört a foga.

Luca napja dologtiltó nap, ekkor tilos volt sütni, mosni és fonni. Kölcsönadni sem volt tanácsos, máskülönben a dolgainkat ellophatták a boszorkányok.

Termékenységvarázslás

Luca napján a gyerekek körbejárták a falut, és jókívánságokat mondtak a házigazdának, gazdasszonynak. Például ilyeneket: „Luca, Luca, kitty-kotty, tojjanak a tiktyok (azaz a tyúkok), annyi csirkéjük legyen, mint a kertben a fűszál, akkora disznójuk legyen, mint a hidas, akkora szalonnájuk legyen, mint a pajtakapu, olyan hosszú kolbászuk legyen, mint a falu hossza, annyi töpörtyűjük legyen, mint tengerben a föveny, annyi pénzük legyen, mint az égen a csillag!”

Luca-nap másutt

Németországban és a Skandináv országokban nagyon kedvelt Szent Luca. Megértem, mert arrafelé így télen még kevesebb a fény, mint nálunk. Svédországban például felvonulást tartanak ezen a napon. Ekkor rendezik a Nobel-díj átadásának záróünnepségét is, amikor a friss Nobel-díjasokat (idén a magyar Karikó Katalint és Krausz Ferencet is) gyertyát és koszorút viselő lányok köszöntik.

Luca-kalendárium

Őseink megfigyeltek egy érdekességet. Luca napjától kezdve egészen karácsonyig amilyen idő lesz aznap, olyan idő várható az adott hónapban. Tehát a december 13-i időjárás mutatta meg jövő év januárt, a december 14-i februárt, és így tovább.

Avagy fogtak egy vöröshagymát, annak leszedték 12 rétegét, és ezek mutatták meg, milyen időjárás várható a következő év 12 hónapjában.

Boszik

Luca napjáról mindenkinek a boszorkányok jutnak eszébe. Már az Óz, a nagy varázsló óta tudjuk, hogy léteznek jó és gonosz boszorkányok. A seprűket ilyenkor jól el kellett zárni, mert köztudomású, hogy azokon röpködnek a banyák. A boszorkányok ellen fokhagymával dörzsölték be az állatok fejét, hogy a szagával elriasszák a gonosz szellemeket. Azt hiszem, ma vacsorára eszek egy jó fokhagymás pirítóst, nehogy elvigyenek a gonosz boszorkányok!

Szerző: Tóth Réka

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…

Még több