Új lehetőségek Földünk védelmében
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Környezetünk védelme és a fenntarthatóság napjainkban egyre többször kerül előtérbe. Földünket sok veszély fenyegeti: a klímaváltozás, a drasztikus vízhiány, a felmelegedés, a csökkenő energiakészletek. Mi is érezzük a közvetlen környezetünkben ezeket a változásokat, hiszen az enyhe tél mellett a meglepő áprilisi 30 fokos nyári meleg is megjelent hazánkban. Legalább egy hónappal korábban virágoztak a fák, indultak fejlődésnek a növények. A középiskolai ballagásra nevelgetett orgona, labdarózsa is elvirágzott már április elején. Megállítható ez a folyamat? Mit tehetünk mi a Földünkért? Sok új lehetőséget tár elénk a Fenntarthatósági Témahét április 22-től 24-ig. 2024-ben 4 tematika kapott kiemelt szerepet: a levegő és élővilága, szabadidő, körforgásos gazdaság, hulladék és tudatos fogyasztás. A témák feldolgozását különböző korosztályok számára készített oktatócsomagok, mintaprojektek segítik. Online tanórák, versenyek, pályázatok mutatják be, hogyan lehetünk mi is a Földünk, környezetünk aktív segítői, megmentői. A 3 fordulós Zöld Föld Kupa és a ZöldOkos Kupa játékos feladatokkal, szórakoztatva ad ötleteket a hazai és a határokon túl élő magyar diákok számára.

Divat a kapszulagardróbban

Nincs egy ruhám, mit vegyek fel? Ugye ismerős a helyzet? A szekrény mélyén lapuló ruhák tömkelege, a vállfákon sorakozó ruhák sokasága nem könnyíti meg a választást, ha a vásárlás nem volt tudatos. Ha csak éppen azért vettünk meg valamit, mert akciós volt, mert fel akartuk dobni a napunkat, és elmentünk shoppingolni a plázába. Nehéz ellenállni a kísértésnek, hiszen az üzletek kínálata, a reklámok, a kuponok, a Glamour-napok heteken át bombáznak óriási akciókkal. A divat diktálja az iramot, mi pedig – valljuk be – gyakran elcsábulunk. Ki ne szeretne divatosan, stílusosan öltözni? Földünk érdekében azonban vissza kell szorítanunk a felesleges ruhadarabok vásárlását. Ebben van segítségünkre a kapszulagardrób. Az 1970-es években született meg ez a kifejezés egy olyan szűkebb kollekcióra, aminek az alapdarabjai nem mennek ki a divatból. Hihetetlen: egy kapszularuhatár összeállításával is sokat tehetünk a fenntarthatóság terén!

Mit tegyek a kapszulámba?

Az öltözködésünket leginkább az évszakok változása befolyásolja az aktuális divatirányzatok mellett. Az alapdarabok kiválasztásában az is segít, ha tudjuk, hogy bőrünk tónusa, szem- és hajszínünk alapján melyik színtípusba tartozunk. A ruhatárunk csökkentése számos előnnyel jár. A környezettudatos vásárlás kialakításával időt spórolunk, könnyebben tervezzük meg az alkalomhoz illő szetteket, kíméljük a pénztárcánkat. A kapszulagardrób kialakításához ötleteket kaphatunk a PEOPLE TEAM nyári színházi táborában is. Legyél merész! Öltözz bátran a különböző jelmezekbe, nézd meg, mi áll jól neked! A színpadi megjelenés mellett kipróbálhatsz különböző stílusú ruhákat, jelmezeket is a 14 napos tábor során. Érezd jól magad a táborban, legyél ezután te is tudatos vásárló! Ha kialakítod a saját egyéni stílusod, csökkented a felesleges vásárlásokat, megtervezed a ruhatárad, akkor ezzel sokat teszel a fenntarthatóságért.

Szerencsés Melinda írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…

Még több