A rock fenegyerekei (2)
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Mick Jagger és Keith Richards, a The Rolling Stones együttes ikonikus figurái a zenetörténelem legendás duójává váltak. Kisgyermek koruktól ismerik egymást. A mindennapi életet, a kapcsolatokat a szenvedélybetegség nagyon meg tudja nehezíteni, s mivel nem titok, hogy Keith szerhasználó volt, akinek sokszor minden másodlagossá vált, Mick számára ez nehézséget jelentett. Hullámhegyek és hullámvölgyek – néha „harmadik világháború” – váltották egymást közös éveik alatt. Hogyan lehetnek még mindig együtt?

A hosszú évek során egyfajta megállapodást kötöttek azzal kapcsolatban, hogy rugalmasan kezelik, ki mit csinál. Keithnek olykor hosszú időbe telt dalt szerezni, de mindig kreatív volt. A rock nagyra becsült veteránjaként emlegetik. Annyi furcsa helyzetbe keveredett – egyszer volt náci kúriát bérelt ki a francia tengerparton –, és annyi mindent túlélt, például fának csapódást luxus Bentley-jével, hogy „egy atomháborút is túlélne”, mágnesként vonzotta az életveszélyes helyzeteket. Kiságyát német bombatalálat érte 1944-ben, szerencséjére őt addigra elszállították onnan. Szülei válása után 20 évig nem találkozott az apjával, aki aztán az asztal alá itta őket. Egy koncerten eszméletét vesztette egy zárlatos mikrofontól. Hol elalvás miatt leejtett cigaretta, hol vezetéket rágcsáló egér okozta tűzeseteket úszott meg. Könyvtárszobájában bordáit, kókuszpálmáról lezuhanva koponyáját törte. Felesége, három gyereke anyja előzőleg gitárostársa barátnője volt, házasságuk – mely alatt neje állítólag a banda frontemberével is szerelmi kalandba keveredett – nem volt tiszta boldogság. Második feleségével több mint négy évtizede tart a házassága.

Hihetetlennek tűnhet, de szenteskedő gyerek, kórista és cserkész – mindenki számára nyitott ifjúságnevelő mozgalom önkéntes tagja – volt, ma azt mondanánk, kocka. A királynőnek is énekelt szopránként a Westminster-apátságban. A kiscserkészőrjáratok csapatmunkára nevelték. Úgy tűnik, a rockvonal már megvolt benne, mert verekedés miatt küldték el. Jamaicai rasztafári – eredetileg a feketék felsőbbrendűségét hirdető vallást gyakorló – barátaival a Szárnyatlan Angyalok nevű együttesben kórusműveket, egyhangú dallamokat kántált. Néha neki is nehéz volt elviselni Mick felfújt egóját, akiről titokban Brendaként beszélt.

A szlengben „nyughatatlan emberek” jelentésű elnevezés fentiek fényében joggal illik a bandára.

Fordította: Dobai Katalin

Forrás: grunge.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…

Még több