Egy csepp élet
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

Adj esélyt a jövőnek, adj vért! Ezt a feliratot már sok helyen láttam, plakátokon a városunk több pontján: az orvosi rendelőben, a postán, a buszmegállóban. Legutóbb a nagy bevásárlóközpontban pillantottam meg a hatalmas piros vércseppet ezzel a felhívással: Legyen Ön is véradó, hogy segíthessen másokon! A plakát alatt ismertetőt is olvastam arról, hogy november 27-én ünnepeljük a magyar véradók napját. Ennek kapcsán szerveznek az ország több pontján is véradásokat. Természetesen nem csak ezen a napon van szükség vérre, hanem folyamatos ellátásra számítanak az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai. A kórházakban folyamatosan zajlanak a műtétek, ahol vérre van szükség a gyógyuláshoz.

Mindennapi hősök

Anyukámtól gyakran hallottam ezt a mondatot: Aki vért ad, életet ad. Akkoriban még nem értettem, hogyan adhatunk életet. Aztán idén tavasszal kórházba kerültem. Az orvosok hosszas megbeszélések után arról döntöttek, hogy műtéttel tudnak csak segíteni a gyomorpanaszaimon. Sokat fájt a hasam, nehezen emésztettem meg az ételt. Előkészítettek egy komoly műtétre, amit altatásban végeztek. Mindenre felkészültünk, még arra is, hogy szükségem lesz vérre. Anyukám vércsoportja megegyezik az enyémmel, így már a műtét előtt irányított véradáson vett részt. Ez azt jelenti, hogy az ő vérét adták nekem a műtétkor. Az orvosok szerint anya lett az én hősöm.

Tedd meg az első hőstetted!

Te is lehetsz véradó, ha már elmúltál 18 éves, nem vagy idősebb 60 évesnél, és legalább 50 kilogramm a testsúlyod. Hamarosan én is adhatok majd vért, de addig még barátkozom a gondolattal. Kicsit félek a tűtől, bevallom őszintén, főleg a hasi műtétem után. A felépülés sokáig elhúzódott, de anyukám vére nélkül a szervezetem nem tudta volna ilyen gyorsan pótolni a műtét során elvesztett vér mennyiségét. Ekkor értettem meg, hogy a véradás mennyire fontos, milyen sok ember életét menti meg.

Ments meg három életet!

A véradók az ország több pontján is adhatnak vért, a különböző helyszínekről és a véradás időpontjairól a Magyar Vöröskereszt honlapján lehet tájékoztatást kapni. Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek le, amit a szervezet könnyen pótolni tud. Ezzel a mennyiséggel akár három életet is meg lehet menteni. A véradás menete mindig egy állapotfelmérő kérdőívvel kezdődik, majd orvosi vizsgálattal folytatódik. A véradás csupán néhány percet vesz igénybe. Évente 4-5 alkalommal lehet vért adni. Minél többen adunk vért, annál több életet mentünk meg.

Szerencsés Melinda írása

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Kihívások az életben

Meg tudsz inni egymás után 10 pohár kólát? Tudsz egy héten keresztül mindennap…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára!…

Még több