Munka vagy nyaralás?
Tábori impulzus
PEOPLE TEAM tábor

Bizonyára sokan gondoltatok már arra, hogy aktívan, valamilyen érdekes munkát kipróbálva töltenétek a vakáció egy részét. Az már csak hab lenne a tortán, ha mindezt egy szép környezetben, esetleg valahol külföldön tehetnétek.

A munka és a nyaralás nem feltétlenül zárja ki egymást, össze is köthető. Egy „dolgos” vakáció alatt sok új és hasznos ismeretre tehetsz szert anélkül, hogy kőkeményen hajtanál reggeltől estig. Na jó, azért azt ne gondold, hogy láblógatva, a hasadat vakargatva töltheted a napokat! Némi erőfeszítésre és kitartásra szükséged lesz, de jutalmul a végén még pénzt is kereshetsz.

Vannak olyan szervezetek, amelyek többféle diákmunkát hirdetnek. Az egyik ilyen brit alapítvány a vidéki élet rejtelmeibe avatja be a jelentkezőket. A fiatalok próbára tehetik a képességeiket a faültetéstől kezdve a kerítésépítésen keresztül a házfalak festéséig. Csupa olyan tevékenység, amelyek során új készségeket, munkamódszereket tanulhatsz meg. Azon sem kell aggódnod, hogy járatlan vagy ezekben a munkákban, hiszen előtte egy tanfolyamon felkészítenek rá, kiképeznek a legalapvetőbb tudnivalókra. Életre szóló élményben lesz részed. Hallgasd csak, mit mesélnek azok, akik már részt vettek egy ilyen „dolgos” vakáción!

Kitti: „Ma rengeteg teendőnk volt egy régi ház kertjében. Először a sok, szanaszét heverő szemetet gyűjtöttük össze, és raktuk be zsákokba. Ezután egy roskatag kerítést hoztunk helyre, sőt még le is festettük. Többen dolgoztunk rajta, így gyorsan haladtunk, és közben nagyon sokat nevettünk. Vicces volt, ahogy összekentük magunkat a festékkel, mindenkinek egyedi dizájn került a munkaruhájára. A legmókásabb feladat a kis mesterséges tó kitisztítása volt, mert mindnyájan csuromvizesek lettünk. Gumicsizmákban gázoltunk a sekély vízben, és összevissza fröcsköltük egymást. A virág- és faültetés, na és a sziklakert rendezése holnapra maradt, alig várom azt is.”

Márk: „Óriási élmény volt számomra ez a szokatlan vakáció. Egy skót nemzeti parkban tölthettem egy hetet. Napközben dolgoztunk: terepet rendeztünk, virágokat, fákat ültettünk, kitisztítottuk a tavat, meg hasonló, kevésbé megerőltető munkákat végeztünk. Este aztán miénk volt a világ, csak szórakoztunk, buliztunk, koncerteket hallgattunk. Ilyen jól még életemben nem éreztem magam, ráadásul mindezért még fizetést is kaptam. Izgalmas volt, hogy sátorban aludtunk a »természet lágy ölén«. Szereztem egypár barátot is, akikkel megbeszéltük, hogy jelentkezünk jövőre is.”

Láthatjátok, hogy nem mindig és nem mindenkinek kényszer a munka. Ha sikerül olyan feladatot találnod, amely felkelti az érdeklődésedet és megfelel az igényeidnek, te is kipróbálhatod magad, és részt vehetsz egy ilyen különleges vakáción.

Laczkó Zsuzsa írása


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Építőtáborok

Amikor építőtábort hirdettek a gimnáziumban, lelkesen jelentkeztem. Egyvalamit nem értettem: mitől építő? Mi…

Még több