Miért menjünk táborba?
Tábori impulzus
PEOPLE TEAM tábor

Miért jó elmenni egy nyári táborba? Annyi mindent lehet csinálni a nyári szünetben – miért éppen egy tematikus táborban töltsük el az időt? Oké, a táborozás pozitív élmény, tele tanulással – de ennyi lenne az egész? Korántsem!

A jó idő beköszöntével elkezdődnek a nyári táborok. A szülők csak kapkodják a fejüket, hogy a bőséges kínálatból melyik nyári táborba küldjék a gyerekeket. De milyen tábort válasszunk? Amilyet a gyerek szeretne? Vagy inkább olyat, amelyik – szerintünk – az épülésére szolgál? És egyáltalán: milyen okok szólnak egy tematikus tábor mellett?

Ahogy az iskolában, úgy egy nyári táborban is egy miniatűr „társadalomba” csöppennek a gyerekek, csakhogy – például a korlátos időtartam és más tényezők miatt – ez a táborokban sokkal intenzívebben jelentkezik. Az apró vagy kamasz táborozók kapcsolatba lépnek a többi gyerekkel és résztvevővel. A mindennapok tábori forgatagában előforduló események, a tábori tevékenységek a társas élmények és interakciók sokaságát generálják. Konfliktusok adódnak, amelyeket meg kell oldani, együtt kell működni és részt kell venni programokban, egy ellenőrzött és irányított környezetben.

Átfogó módon minden tábori tevékenység az emberi értékek fejlesztésére összpontosít. Szinte minden csoportos tevékenység azt is jelenti, hogy a táborlakóknak tiszteletet és toleranciát kell tanúsítaniuk egymás iránt, ezzel is megerősítve és elmélyítve ezeket az értékeket a fiatalok életében.

A tábor egésze és annak működése lehetővé teszi a gyermekek személyiségének fejlesztését, formálását és az egészséges szokások elsajátítását. A gyerekek akaratlanul is megvizsgálják, hogyan befolyásolják cselekedeteik társaikat, a csoport többi tagját, sőt a tábor egészét. De az egészben az a legjobb, hogy mindez a csoportdinamikával átszőtt közös élményeken, játékokon és szabadtéri tevékenységeken keresztül valósul meg.

Miközben a nyári táborokban eltöltött teljes idős együttlét során erős kötelékek alakulnak ki, és rengeteg új emberrel ismerkedhetnek meg, a gyerekek élményszerzés közben szinte észre sem veszik, hogy tanulnak is. Pedig az egyedi és megismételhetetlen pillanatok életre szóló emlékeket hagynak bennük. Gondoljunk bele: van olyan felnőtt, aki nem emlékszik az első, sátorban töltött tábori éjszakájára? Sokan még azt is fel tudják idézni, ki volt rajtuk kívül a sátorban, vagy a táborvezető arcát, de a tábor helyszínét egészen biztosan. Ez az egyik legfőbb oka, amiért érdemes: a társas készségek kialakításában hatalmas szerepet játszik a nyári táborozás!

A szimpla folyamatos együttlét, a közös tábori élmények is egyfajta játékos gyorstalpalót adnak a társas együttélés számos hogyanjához és mikéntjéhez, persze csak „kicsiben”. Ha belegondolunk, talán nincs is ennél egyszerűbb módja, hogy ezeket a későbbiekben is rendkívül fontos szociális készségeket hatékonyan, – és nem mellékesen! – szórakoztatva, játékosan fejlesszük! Hiszen a mindennapokban az iskolában vagy otthon nemigen van lehetőség ennyire spontán, élményszerű ismeretszerzésre. Egyszerűen mást kell szem előtt tartani, és általában nincs idő a táborozáshoz hasonló jellegű fejlesztésre, élményszerzésre. Arról nem is beszélve, milyen nagy mértékben növelheti a gyermekekben az autonómiát, a magabiztosságot és az önbecsülést, ha otthonuktól távol és önállóan képesek számos teendőt elvégezni, feladatot megoldani.

Végső soron a nyári táborok nagyszerű lehetőséget adnak a gyermekek számára, hogy új készségeket sajátítsanak el, új dolgokat próbáljanak ki, hogy barátságokat kössenek, és emlékezetes élményeket szerezzenek. Érdemes alaposan megfontolni a táborozás lehetőségét, hogy a legjobb táborban a legjobb élményeket élhessék át és a leghasznosabb ismereteket szerezhessék meg a gyerekek, miközben fantasztikusan érzik magukat.

Kigyűjtötték: Béres Gergő és Pokorny Szilárd

Forrás: eduma.com

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Munka vagy nyaralás?

Bizonyára sokan gondoltatok már arra, hogy aktívan, valamilyen érdekes munkát kipróbálva töltenétek a…

Még több