Helló, menő a karod! Hol nyomtattad?
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

A 3D nyomtatás világnapja december 3. Ezzel a jeles nappal tisztelgünk ez előtt az innovatív technológia előtt. 1984-ben Chuck Hull fejlesztette ki az első 3D nyomtatási technológiát, a sztereolitográfiát, ami jelentősen felpörgette a lehetőségeket. Több évtized távlatából kijelenthető, hogy határ a csillagos ég: az első miniatűr 3D-s nyomtatott vese (2002), az első lakható 3D-s nyomtatott ház Franciaországban (2018), az első működő apró emberi szív (2019), és úgy tűnik, a sorozat soha nem ér véget. 2021-ben egy beteg az Egyesült Királyságban megkapta a világ első 3D technilógiával nyomtatott szemprotézisét.

3D nyomtatott protézisek…

…kiemelkedő fejlődést jelentenek a hagyományos protézisekhez képest; az utóbbiak gyártása drága és időigényes. Ezek a modern protézisek sokkal olcsóbbak lehetnek – például a California State University diákjai által készített karprotézis csak 25 dollárba kerül, míg egy másik projekt, a LifeNabled és az nTop együttműködésében készült protézis csupán körülbelül 4 dollárba. A Limbitless Solutions által fejlesztett protézisek illeszkednek az egyén testéhez, mindemellett abszolút költséghatékonyak; igaz, a spéci érzékelők és a különleges e-alkatrészek miatt még mindig jelentős pluszköltséggel kell számolni.

Az Enabling The Future kezdeményezése…

…ingyenesen letölthető terveket kínál; segítségükkel bárki kinyomtathatja a saját protézisét. A Herston Biofabrication Institute-nál már olyan 3D szemprotézisek is elérhetőek, amelyeket a beteg egyedi igényeinek megfelelően, a beteggel együttműködésben terveznek.

A 3D nyomtatott protéziseknek vannak korlátaik is

Nem mindig elég erősek, hogy kibírják a napi igénybevételt, az ipari 3D nyomtatókkal készített eszközök pedig jóval drágábbak a hagyományos technológiával nyomtatottaknál. A technológia fejlődésével és a szabályozás változásaival előreláthatólag együtt jár majd, hogy a 3D módszerrel gyártott protézisek egyre szélesebb körben válnak elérhetővé és elfogadottá.

Ötletgazdag, emberközpontú

A 3D nyomtatással nemcsak a technológiai határainkat toljuk ki, hanem az emberi képességek újraértelmezéséhez is közelebb kerülünk. Az ötletgazdag és emberközpontú tervezés lehetővé teszi, hogy a protézisekre már az individualitás és a mindennapi életminőséget szolgáló eszközökként tekintünk. Ugyan az iparág továbbra is küzd a kihívásokkal és a szabályozási korlátokkal, a 3D technológia ígérete világos: megfizethetőbb, személyre szabottabb és elérhetőbb jövő a rászorulóknak.

Forrás: internationaldays.co

Összeállította: Igás N. Iba

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

A virágos tűzoltó

Bizonyára sokan csodálkoztok a címben szereplő, kicsit ellentmondásosnak tűnő szókapcsolaton. A cikkből hamarosan…
PEOPLE TEAM tábor

Anya és Apa érettségije

– Anya, neked mi volt a választott érettségi tárgyad? – érdeklődött Zsófi. –…

Még több