Helló, menő a karod! Hol nyomtattad?
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

A 3D nyomtatás világnapja december 3. Ezzel a jeles nappal tisztelgünk ez előtt az innovatív technológia előtt. 1984-ben Chuck Hull fejlesztette ki az első 3D nyomtatási technológiát, a sztereolitográfiát, ami jelentősen felpörgette a lehetőségeket. Több évtized távlatából kijelenthető, hogy határ a csillagos ég: az első miniatűr 3D-s nyomtatott vese (2002), az első lakható 3D-s nyomtatott ház Franciaországban (2018), az első működő apró emberi szív (2019), és úgy tűnik, a sorozat soha nem ér véget. 2021-ben egy beteg az Egyesült Királyságban megkapta a világ első 3D technilógiával nyomtatott szemprotézisét.

3D nyomtatott protézisek…

…kiemelkedő fejlődést jelentenek a hagyományos protézisekhez képest; az utóbbiak gyártása drága és időigényes. Ezek a modern protézisek sokkal olcsóbbak lehetnek – például a California State University diákjai által készített karprotézis csak 25 dollárba kerül, míg egy másik projekt, a LifeNabled és az nTop együttműködésében készült protézis csupán körülbelül 4 dollárba. A Limbitless Solutions által fejlesztett protézisek illeszkednek az egyén testéhez, mindemellett abszolút költséghatékonyak; igaz, a spéci érzékelők és a különleges e-alkatrészek miatt még mindig jelentős pluszköltséggel kell számolni.

Az Enabling The Future kezdeményezése…

…ingyenesen letölthető terveket kínál; segítségükkel bárki kinyomtathatja a saját protézisét. A Herston Biofabrication Institute-nál már olyan 3D szemprotézisek is elérhetőek, amelyeket a beteg egyedi igényeinek megfelelően, a beteggel együttműködésben terveznek.

A 3D nyomtatott protéziseknek vannak korlátaik is

Nem mindig elég erősek, hogy kibírják a napi igénybevételt, az ipari 3D nyomtatókkal készített eszközök pedig jóval drágábbak a hagyományos technológiával nyomtatottaknál. A technológia fejlődésével és a szabályozás változásaival előreláthatólag együtt jár majd, hogy a 3D módszerrel gyártott protézisek egyre szélesebb körben válnak elérhetővé és elfogadottá.

Ötletgazdag, emberközpontú

A 3D nyomtatással nemcsak a technológiai határainkat toljuk ki, hanem az emberi képességek újraértelmezéséhez is közelebb kerülünk. Az ötletgazdag és emberközpontú tervezés lehetővé teszi, hogy a protézisekre már az individualitás és a mindennapi életminőséget szolgáló eszközökként tekintünk. Ugyan az iparág továbbra is küzd a kihívásokkal és a szabályozási korlátokkal, a 3D technológia ígérete világos: megfizethetőbb, személyre szabottabb és elérhetőbb jövő a rászorulóknak.

Forrás: internationaldays.co

Összeállította: Igás N. Iba

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Kihívások az életben

Meg tudsz inni egymás után 10 pohár kólát? Tudsz egy héten keresztül mindennap…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára!…

Még több