Mit pakoljak?
Tématábor
PEOPLE TEAM tábor

Egy ottalvós táborban sok különböző holmira van szükség. Vajon szülőként mit pakoljunk be, hogy pont ott legyen a gyerekünkkel minden, ami kell?

Mibe?

Amikor én táboroztam, anyukám egy ősöreg bőröndbe rakta a holmimat. Az akkori bőröndöknek nem volt se kereke, se húzókarja, így a busztól a szállásig kézben kellett elcipelnem a holmimat. Ha a táborban az útviszonyok mostohák, akkor ott a modern bőrönd se sokat ér. Vagy kitörik a görgője, vagy fel kell emelni. Tény azonban, hogy ebbe lehet a legpraktikusabban és a leginkább gyűrődésmentesen pakolni.

Ha a gyerek maga viszi a holmiját, akkor a legkényelmesebb a hátizsák. Vándortáborba nagy vázas túrazsák kell, amibe hálózsák, polifoam, esetleg sátor is belefér. Egyéb ottalvós táborba, földúton, erdőn-mezőn közlekedve egy közepes méretű, vízhatlan hátizsákot ajánlok.

Érdemes azonban egy kisebb hátizsákot vagy válltáskát is odatenni. Minden táborban előfordulnak külső programok, a gyerekek elgyalogolnak a strandra, vagy kisebb kirándulást tesznek a környéken. Ilyenkor felesleges a nagy zsákot vinniük, elég egy kicsi a napi enni- és innivalónak, pénztárcának, telefonnak, egyébnek.

Mit?

– Ruhanemű: fehérnemű, zokni (túrázáshoz kényelmes, nem elcsúszós), trikó, póló, hosszú ujjú felső, ha zord idő ígérkezik, akkor vastagabb pulcsi is, rövidnadrág, hosszúnadrág (farmer is, mackónadrág is), lányoknak szoknya vagy lenge ruha, pizsama/hálóing, fürdőruha, esődzseki, könnyű sapka/kendő.

– Lábbeli: bakancs (vízálló túracipő), sport- vagy tornacipő, szandál, papucs.

– Pipere: törülköző (egy a szállásra, egy a strandra), szappan/tusfürdő, sampon, fogkrém, fogkefe, fésű, dezodor/parfüm, hajgumi/csat, nagyobb lányoknak intim higiéniai termékek. (Minden tisztálkodószerből érdemes kis kiszerelésűt odarakni, felesleges egy nagy flakon sampon vagy egy egész tubus fogkrém.) Leégés megelőzésére: naptej, leégés esetén: krém. Szúnyogriasztó, kullancsriasztó, csipesz, körömolló, napszemüveg. Papír zsebkendő, vécépapír, szalvéta, papírtörlő. Kulacs vagy legalább félliteres műanyag palack, „kanálgép”, azaz úti evőeszközkészlet, bicska, nem olvadós nasi (pl.: müzliszelet, szőlőcukor). Sebtapasz, krónikus betegség esetén gyógyszer.

– Iratok: személyi igazolvány, lakcímkártya, tajkártya, diákigazolvány. Pénztárca: pénz, nagyobbaknak bankkártya; telefon, töltő, zseblámpa.

– Szabadidő: könyv, magazin, rejtvény, kártya, kisebb társasjáték, notesz, ceruza, toll. Strandra: vízipisztoly, úszógumi, gumimatrac, békatalp, úszószemüveg, labda.

Hogyan?

Előtte mindenképp érdemes részletes listát írni. A táborok általában javaslatot szoktak tenni arra nézve, hogy miket ajánlott vinni. Kisgyerekek esetén ajánlott megjelölni valahogyan a holmikat, nehogy elkeveredjenek. Nézzétek meg előre az időjárás-jelentést! Minden holmit rakjatok ki a gyerek ágyára, és csoportosítsátok ezeket! Együtt pakoljatok be a bőröndbe vagy hátizsákba. Ha mindezzel megvagytok, már csak útnak kell indulni a táborba.

Szerző: Tóth Réka

Kapcsolódó

Még több