Nyári tábor – ezekre figyeljünk!
Tématábor
PEOPLE TEAM tábor

Amikor gyermekünket az első nyári táborába íratjuk be, bizony nehéz helyzetbe kerülünk. Jó esetben dereng még valami a saját gyerekkorunkból, mit szerettünk, mire vágytunk, miért tudtunk lelkesedni – de ha fel is tudjuk idézni gyermeki tekintetünket, még mindig ott van az egyszerű tény, hogy felnőttek, szülők vagyunk: felelősségteljesen, körültekintően kell döntenünk. De mégis mi alapján? Cikkünkben erre próbálunk pár szempontot adni.

Sajnos nem minden tábor kínál ugyanolyan minőséget; még úgy is megeshet, hogy gyermekünk csalódottan érkezik haza, ha első blikkre nagyon jókat ígértek magukról a szervezők. Így ha valamelyik nyári tábor felkeltette az érdeklődésünket, érdemes már jó előre utánajárni a részleteknek. Mi általában ezekről próbáljuk a legtöbb információt kideríteni:

– Milyen bizonyítványokkal, szakmai és pedagógiai háttérrel rendelkeznek a tábor tanárai és oktatói? Természetes elvárás, hogy jártasak legyenek abban a témában, amibe a gyerekeket bevezetik, de az sem elhanyagolható, hogy a gyermekekkel való foglalkozásban is rutinnal rendelkezzenek.

– Pontosan milyen ismereteket fognak oktatni a gyerekeknek, és milyen módszertant fognak alkalmazni? Bizonyára senki nem szeretné, ha gyermeke egy átlagos iskolához hasonló környezetben töltené a várva várt vakáció idejét egy olyan hely helyett, ahol nem csak jól felépített tananyaggal találkozhat, hanem mindezt izgalmas feladatokon keresztül sajátíthatja el.

– Milyenek a csoportlétszámok a táborban, hány gyerek jut egy felnőttre? Nyilvánvaló, hogy a kevés felügyelettel rendelkező nagy csoportokkal nehéz dolgozni, na meg nem is a legbiztonságosabb, ha egy felnőttnek egyszerre tizenöt gyerekre kell odafigyelnie.

Szerencsére a PEOPLE TEAM nyári tábora egy olyan, nagy hagyománnyal rendelkező „gyerekfesztivál”, amely mind a három szempontnak igyekszik megfelelni. A táborban tizenhét alaptéma közül lehet választani – úgymint színház, angol nyelv vagy épp programozás –, amelyet kivétel nélkül a szakmájukban megbecsült fiatal oktatók tanítanak. Sokan évek óta tartanak foglalkozásokat a PT-n belül, így pedagógiai rutinból sincs hiány.

A PT táborában az unalmas és szürke környezet miatt sem kell aggódni, hisz a „gyerekfesztivál” megnevezés nem túlzás: a kecskeméti Neumann János Egyetem hatalmas és parkosított Homokbányai Kollégiuma a folyamatos, szabadon választható délutáni programjaival, estébe nyúló koncertjeivel valódi fesztiválhangulatot áraszt magából.

A PEOPLE TEAM táborában attól sem kell félnünk, hogy a gyermekünk felügyelet nélkül marad, vagy hogy a nagy csoportlétszámok miatt koordinálhatatlanná válnának a foglalkozások: a gyerekek öt–tíz fős témacsoportokban dolgoznak, valamint a rájuk vigyázó felnőttre csak hat gyerkőc jut, így mindenkire kellőképpen oda tudnak figyelni. És ha már biztonság: a táborban három állandó orvos őrzi a jelenlévők egészségét.

Ha részletesebb információkra vágysz, keresd fel a PT honlapját, ahol a frissen elérhetővé vált jelentkezési laphoz is hozzáférhetsz.

Bárt Roland

Kapcsolódó

Még több