WC nélküli élet?
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

El tudnád képzelni az életet WC nélkül? A WC-k az újkőkorszak óta léteznek, bár az öblítős WC-t már a XVI. században feltalálták, a nagy európai városokban még akár kétszáz éve is százak osztozhattak egyetlen illemhelyen. A szennyvíz a folyókba és az utcákra folyt. Szennyezte az ivóvizet, és olyan betegségeket terjesztett, mint a tífusz. A hatóságok üdvözölték a változást, amikor is egyre több háztartásban megjelentek a vízöblítéses illemhelyek. Ez jelentős mértékben javította az általános közegészségügyi helyzetet.

Tisztán, tisztábban

A WC világnapját november 19-én tartjuk. Ez a jeles nap a tiszta vízhez és a fertőtlenítéshez való hozzáférés szükségességét hangsúlyozza, ami önmagában is az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó menetrendjének része, illetve az azt alkotó 17 fenntartható fejlődési cél egyike – alapvető a globális egészségügyi elvárás. Világszerte 673 millió ember még mindig a szabadban végzi a szükségleteit. Öt emberből kettőnek nincs kézmosó-alkalmatossága.

WC-k a történelemben

A WC-k már az ókorban is jelen voltak, és az idők folyamán egyre csak fejlődtek. A középkori Európában gyakran csak közös latrinák álltak rendelkezésre, amelyeket sokan használtak. A szennyvízkezelés hiánya súlyos higiéniai problémákat okozott.

Egészségügyi forradalom

A XIX. században kezdődött az az egészségügyi forradalom, amelynek keretében a városi tervezés szerves részévé vált a megfelelő szennyvízelvezetés és a háztartásonkénti WC. Ez hatalmas előrelépést jelentett a közegészségügy terén.

A jelen kihívásai

A WC világnapja arra is felhívja a figyelmet, hogy a világ számos részén még mindig hiányoznak az alapvető higiéniai létesítmények. Az ENSZ célja, hogy mindenki számára biztosítsák a megfelelő tisztaságügyhöz való hozzáférést. Ez közvetlen hatással van az egészségre, az oktatásra és a gazdaság fejlődésére.

B. Gergő

Kapcsolódó tartalom: International DAYS

Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Jó szerencsét!

Dologtiltás Nagymama azért szereti a december 4-ét, mert az dologtiltó nap. Ekkor tilos…
PEOPLE TEAM tábor

Együtt a cyberbiztonságért

Számítógép-biztonsági világnap. Tudtad, hogy van ilyen? Ezt a jeles napot 1988. november 30-án…

Még több