Papír-újrahasznosítás
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

– Matyikám, ne dobd bele azt a használt borítékot a többi szemét közé! – figyelmeztette unokáját Nagymama.

– De hiszen az is szemét! – ellenkezett a kisfiú.

– Láttad már valamikor, hogy nagypapa a kiolvasott újságot a szemétbe dobja? – Matyi és Zsófi ezen elgondolkodott. – Kérjétek meg Nagypapát, meséljen a papírról nektek! Addig én elkészítem a sajtos tésztát.

A papír

– Gyerekek, tudjátok, mi készül papírból?

– A könyvek, füzetek, WC-papír, papír zsebkendő, újság, szórólap.

– A legnagyobb mértékben csomagolásra használják. Zsófi új telefonját dobozban árulták, anya vett Matyinak focicipőt, azt is dobozban hoztátok haza. A születésnapi és karácsonyi ajándékokat díszpapírba, szép dobozba vagy ajándékzacskóba teszitek.

A papír története

A papír feltalálása az időszámításunk előtti időkre tehető, a kínaiaknak köszönhetjük. Először különböző fűfélékből, bambuszból, kenderből, eperfa háncsából készítették. Technológiáját sokáig titokban tartották.

A papír Európában az 1100-as években jelent meg, de igazából a nyomtatás feltalálása hozta meg a sikert.

– Tudom! – kiáltott fel Zsófi lelkesen. – Gutenberg találta fel.

– Bizony, az 1450-es években.

Hogyan készül a papír?

A papírgyártás nyersanyaga a fa; először kivágják, feldarabolják, majd lehántják a kérgét. Ezt nem használják fel, mivel a benne lévő anyagok sötétebbre színeznék a papírt. A feldarabolt anyagot vízbe áztatják, egészen addig, míg pépes nem lesz. Mivel a fa eredetileg barna színű, kémiai anyagokkal fehérítik. A színesek esetében különféle adalékanyagokkal kezelik, hogy elérjék a végleges színt.

A keletkezett szennyvizet tisztítási módszerekkel kezelik, kivonják belőle a vegyi anyagokat. A következő lépés a szitálás, ekkor döntik el, milyen papírt fognak gyártani. Hengerléssel kinyomják a vizet, beállítják a papír vastagságát, ezután szárítják, lehűtik, feltekercselik. A feldolgozóüzemekbe szállítják.

Újrahasznosítás

Akkor most térjünk rá az újrahasznosításra: miért van rá szükség? A papírgyártás felelős a kivágott fák kb. 35%-áért, és a világ gazdasági össztermékének 1,2%-át adja. Szinte hihetetlen, de az üzleti információk nagy részét még mindig papíron tárolják.

A papír újrahasznosítása egyre fontosabb az emberiség számára, egy tonna tizenhét fa, 26 köbméter víz, 320 liter olaj és 4100 kWh villamos energia megtakarítását jelenti. Évek óta rendelkezésre állnak a szelektívhulladék-gyűjtők, a papíré a kék színű. Minél több papírt gyűjtünk, annál kevesebb fát kell kivágni, annál jobban hozzájárulunk a környezetünk, a légkör, az erdők megóvásához.

Az összegyűjtött papír hulladékválogatóba kerül, csoportosítják, lefejtik róla a fémeket, műanyagot, fóliát. Összetömörítik, több száz kilós tömbökbe préselik. A papírgyárakban eldöntik, milyen célra használják fel. Pépesítik vízzel, majd szűrik, kivonják a nyomdafestéket. Attól függ, milyen a papír, akár ötször is újra lehet hasznosítani. Természetesen a minősége egyre romlik, hiszen a papír rostjai, szálai egyre inkább szakadnak. A többször hasznosított papír tökéletesen megfelel például vécépapír-gurigának, tojásosdoboznak, egyes kartonlapoknak. Az újrapapír napja március elseje.

– Kész a tészta! – szólt Nagymama. Matyi pedig szépen kivitte a sajt csomagolópapírját a szelektívbe.

Szerző: Tóth Réka


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Kihívások az életben

Meg tudsz inni egymás után 10 pohár kólát? Tudsz egy héten keresztül mindennap…
PEOPLE TEAM tábor

Éretlenek

Az idő sodrásában sokszor rohannak a napok, pedig milyen jó lenne néha megállítani pár órára!…

Még több