Papír-újrahasznosítás
Magazin
PEOPLE TEAM tábor

– Matyikám, ne dobd bele azt a használt borítékot a többi szemét közé! – figyelmeztette unokáját Nagymama.

– De hiszen az is szemét! – ellenkezett a kisfiú.

– Láttad már valamikor, hogy nagypapa a kiolvasott újságot a szemétbe dobja? – Matyi és Zsófi ezen elgondolkodott. – Kérjétek meg Nagypapát, meséljen a papírról nektek! Addig én elkészítem a sajtos tésztát.

A papír

– Gyerekek, tudjátok, mi készül papírból?

– A könyvek, füzetek, WC-papír, papír zsebkendő, újság, szórólap.

– A legnagyobb mértékben csomagolásra használják. Zsófi új telefonját dobozban árulták, anya vett Matyinak focicipőt, azt is dobozban hoztátok haza. A születésnapi és karácsonyi ajándékokat díszpapírba, szép dobozba vagy ajándékzacskóba teszitek.

A papír története

A papír feltalálása az időszámításunk előtti időkre tehető, a kínaiaknak köszönhetjük. Először különböző fűfélékből, bambuszból, kenderből, eperfa háncsából készítették. Technológiáját sokáig titokban tartották.

A papír Európában az 1100-as években jelent meg, de igazából a nyomtatás feltalálása hozta meg a sikert.

– Tudom! – kiáltott fel Zsófi lelkesen. – Gutenberg találta fel.

– Bizony, az 1450-es években.

Hogyan készül a papír?

A papírgyártás nyersanyaga a fa; először kivágják, feldarabolják, majd lehántják a kérgét. Ezt nem használják fel, mivel a benne lévő anyagok sötétebbre színeznék a papírt. A feldarabolt anyagot vízbe áztatják, egészen addig, míg pépes nem lesz. Mivel a fa eredetileg barna színű, kémiai anyagokkal fehérítik. A színesek esetében különféle adalékanyagokkal kezelik, hogy elérjék a végleges színt.

A keletkezett szennyvizet tisztítási módszerekkel kezelik, kivonják belőle a vegyi anyagokat. A következő lépés a szitálás, ekkor döntik el, milyen papírt fognak gyártani. Hengerléssel kinyomják a vizet, beállítják a papír vastagságát, ezután szárítják, lehűtik, feltekercselik. A feldolgozóüzemekbe szállítják.

Újrahasznosítás

Akkor most térjünk rá az újrahasznosításra: miért van rá szükség? A papírgyártás felelős a kivágott fák kb. 35%-áért, és a világ gazdasági össztermékének 1,2%-át adja. Szinte hihetetlen, de az üzleti információk nagy részét még mindig papíron tárolják.

A papír újrahasznosítása egyre fontosabb az emberiség számára, egy tonna tizenhét fa, 26 köbméter víz, 320 liter olaj és 4100 kWh villamos energia megtakarítását jelenti. Évek óta rendelkezésre állnak a szelektívhulladék-gyűjtők, a papíré a kék színű. Minél több papírt gyűjtünk, annál kevesebb fát kell kivágni, annál jobban hozzájárulunk a környezetünk, a légkör, az erdők megóvásához.

Az összegyűjtött papír hulladékválogatóba kerül, csoportosítják, lefejtik róla a fémeket, műanyagot, fóliát. Összetömörítik, több száz kilós tömbökbe préselik. A papírgyárakban eldöntik, milyen célra használják fel. Pépesítik vízzel, majd szűrik, kivonják a nyomdafestéket. Attól függ, milyen a papír, akár ötször is újra lehet hasznosítani. Természetesen a minősége egyre romlik, hiszen a papír rostjai, szálai egyre inkább szakadnak. A többször hasznosított papír tökéletesen megfelel például vécépapír-gurigának, tojásosdoboznak, egyes kartonlapoknak. Az újrapapír napja március elseje.

– Kész a tészta! – szólt Nagymama. Matyi pedig szépen kivitte a sajt csomagolópapírját a szelektívbe.

Szerző: Tóth Réka


Kapcsolódó
PEOPLE TEAM tábor

Márk napja

– Nézzétek! – kiáltott fel Nagyapa, amikor unokáival egy szántóföld mellett sétáltak el.…
PEOPLE TEAM tábor

Lovagias rendőrök

Ha a lovag szót halljuk, eszünkbe jutnak a középkori lovagok, a bajvívás, a…

Még több